20 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Tko su dečki KK Vinkovci koji su protekli vikend zapalili publiku?

Više od autora

- vl promo-

Košarkaški spektakl PRO 3×3 Tour je za nama, a dojmovi se još uvijek nisu slegli, barem kada su u pitanju igrači Košarkaškog kluba Vinkovci koji su dogurali do četvrtfinala u kojemu su ispali od Alupastik Živinice, kasnijeg finalista turnira.

Karavana se ovog vikenda seli u susjedni Osijek, a vinkovački hakleri podijelili su svoje dojmove i viđenje cjelokupnog natjecanja, ali i kako su se odlučili baš za košarku. Sva četvorica, Ivan Ostović, Dino Peraica, Ante Papac i Kristijan Senčić, složila su se kako je atmosfera bila izvanredna, ali jedan od njih imao je jedan vrlo emotivan trenutak s navijačima koji su fanatično bodrili domaće košarkaše.

„Definitivno nisam doživio ništa slično u svojoj karijeri i ovo je bilo jedno od ljepših iznenađenja u životu. Moram se zahvaliti gospodinu Stjepanu Sertiću predsjedniku Udruge Vinkovčaki lađari kao i cijeloj lađarskoj ekipi koji su mi pripremili nezaboravnu noć i mogu reći da sam bio razgaljen”, rekao je Dino Peraica kojemu su njegovi lađari priredili jednu bakljadu i čestitali mu na diplomi jer je nedavno diplomirao na Kineziloškom fakultetu.

Osim vatrene atmosfere, dečki ističu jednu, po klub, važnu stvar.

„Najsretniji sam jer smo dobili puno upita od roditelja i djece što se tiče treninga, stoga se nadamo kako je PRO 3×3 za nas bio pun pogodak te da ćemo povećati broj djece i mladih košarkaša što nam je ujedno i bio cilj”, istaknuo je Ivan Ostović.

Turnir je zasigurno probudio uspavani košarkaški grad i ovo je bio jedan izvrstan korak prema popularizaciji ovog sporta u gradu na Bosutu. Devedesetih godina u Vinkovcima su gostovali i Cibona i Zadar te je KK Vinkovci bio prvi vrhu domaće košarke.

„Želja nam je ponovno, možda ne odmah ove godine jer smo bili koncentrirani na PRO 3×3 Tour, imati lokalni turnir gdje uvijek bude 10-ak do 15 ekipa. Zadnjih godina su basketaši dolazili iz Ivankova, Otoka, Vukovar, odnosno svih mjesta iz naše županije, tako da svakako planiramo jedno lokalno natjecanje sljedeće ljeto uz 3×3”, govori Ostović.

Konkurencija je bila izrazito jaka, ali na Vinkovčane je najbolji dojam ostavio Aluplastik za kojega kadet Kristijan Senčić kaže da igraju nevjerojatnu košarku, dok Ostović ističe kako su momci iz Živinica najbolja momčad protiv koje je igrao u karijeri dugoj 20 godina. Igrati klasičnu košarku i basket zasigurno nije jednako, a kolike su stvarne razlike pojasnili su igrači.


„Nismo naučili na loptu s kojem se igra PRO 3×3 jer je manja od one s kojom igramo redovnu košarkašku sezonu. Nekako mi se čini da je ovo puno brže jer čim se opuca na koš odmah se mora trčati i nema sekunde u kojoj možeš stati da se odmoriš. Osobno mi je lakše igrati tri na tri jer je jednostavnije probiti igrača i nema dodatne pomoći, ali zabavnije je pet na pet što mi je ljepše igrati i gledati”, rekao je Kristijan Senčić koji je s treninzima počeo kada je imao deset godina, a protekle sezone bio je najbolji kadetski strijelac s prosječno 40 do 50 poena na utakmici.

„Košarka je košarka, ali na kraju krajeva vidi se razlika jer ovdje u deset minuta nemaš gdje stati da udahneš. Cijelo vrijeme si u pokretu, cijelo vrijeme moraš biti oštar i lopta čim prođe kroz koš već je izvedena, tako da je sve konstantno u punom gasu, nema onih nekoliko da staneš i malo predahneš. Mislim da je 3 na 3 u nekim stvarima lakše igrati nego pet na pet zbog broja igrača i mjesta na terenu, naravno sve ovisi kakav je tko tip igrača”, govori Ante Papac čiji je košarkaški put krenuo s 12 godina na nagovor dvojice prijatelja iz osnovne škole.

Osim za KK Vinkovci Dino Peraica je igrao i za zadarske Jazine. Poznato je kako je Zadar, uz Šibenik, prijestolnica košarke što je izrazito vidljivo kada se usporedi popularnost s ostatkom Hrvatske, posebice s Vinkovcima.

„Najbitnija stvar koja me je iznenadila je što u Zadru na svakih stotinu metara ima gumirano košarkaško igralište gdje djeca treniraju s roditeljima i gdje klubovi treninge održavaju na otvorenom. Puno je veći odaziv djece bez obzira na uvjete koje imaju, tamo se na bilo kojem vanjskom terenu može vidjeti kako petero djece baš radi nekakav košarkaški trening, nisu došli samo ubacivati loptu u koš, a da ne pričam o neformalnom igranju košarke. Mislim kako se u Vinkovcima treba poraditi na dizanju popularnosti kako bi se sustiglo gradove u Dalmaciji kao što su Šibenik i Zadar. Ovo bi mogao biti pravi put jer nakon ovog turnira veliki je odaziv bio djece i same reakcije iz publike su pokazale da je PRO 3×3 bio pun pogodak za grad”, navodi Peraica.

Dečki su u kalendaru i kolovoz i rujan označili kao prioritet jer bi u Karlovcu i Zagrebu trebali odraditi 3×3 turnire. Ipak, Košarkaški klub Vinkovci ima nešto s čime se jako malo klubova u Hrvatskoj može pohvaliti.

„Izuzetno mi je drago da samo tijekom svih ovih godina u klubu uglavnom svi domaći dečki, rođeni u Vinkovcima. Zbog toga smo izrazito domaćinska ekipa, tako da svi protivnici imaju veliki respekt prema nama jer znaju da će ostati bez bodova kada dolaze u Vinkovce”, rekao je najstariji igrač kluba, Ivan Ostović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno