Petak, 17 listopada, 2025

U 79. kampanji prerade šećerne repe očekuje se oko 65 000 tona šećera

|

Paljenjem vapnene peći u Hrvatskoj industriji šećera (HIŠ) nedavno je obilježen početak 79. kampanje  prerade kraljice ratarskih kultura. Na svečanosti nazočili su predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, brojni proizvođači i drugi partneri tvornice. Prema očekivanju, proizvest će se oko 65.000 tona šećera.

Iako je to 30 posto manje od potrebnih rentabilnih količina, iz Uprave ističu kako mogu biti zadovoljni jer su najznačajniji proizvođači ostali uz njih.

„Da bismo bili rentabilni moramo minimalno proizvesti 100.000 tona šećera, a za to nam je neophodno 10.000 hektara pod šećernom repom i jedna koliko toliko normalna godina. Naravno da su ljudi, s obzirom na probleme iz prošle godine, smanjili površine pod šećernom repom”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro, prenosi HRT.

Naveo je i kako je prošle godine očekivano 110.000, a proizvedeno svega 55.000 tona šećera. Zbog problema uzrokovanih sušom i pojavom bolesti u protekle dvije godine došlo je do smanjenja površina pod repom.

„Dakle, tržište je tu, mi moramo jedino proizvesti šećer. Od ove godine očekujem jednu normalnu godinu koja bi nas mogla vratiti na 10.000 hektara pod šećernom repom”, poručio je Zadro.

Državni tajnik Tugomir Majdak podsjetio je kako je slatkim korijenom zasijano 7 260 hektara, dok je prošle godine to bilo oko 10. 000 hektara.

„Naš cilj je i dalje povećavati površine, a tome doprinose i mjere poput proizvodno vezanih plaćanja gdje smo maksimalni iznos potpore povisili. Ona sada iznosi 5,3 milijuna eura. S druge strane, krajem prošle godine smo odobrili program potpore i isplatili devet milijuna eura”, kazao je.

Kada je riječ o potporama, proizvođači su u prošloj godini imali od 400 do 450 eura, a sada one iznose oko 670 eura po hektaru. Majdak je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede investirati u dodatne sustave za navodnjavanje i kupnju opreme uz pomoć koje bi se proizvođači spojili na sustave navodnjavanja.

„Za to ćemo izdvoji znatna europska, ali i nacionalna sredstva”, dodao je za HRT, kazavši kako klimatske promjene traže sve veće investicije. Tržišni izazovi ostaju veliki. Šest europskih kompanija drži 92 % kontinentalne proizvodnje šećera, a najmanji HIŠ-ov konkurent ostvaruje promet od milijardu eura.

Ipak, u krugu od 500 kilometara oko županjske šećerane deficit je oko 1,5 milijuna tona šećera, a Zadro napominje kako vidi prostor za rast.

„Uvozimo sirovi šećer, rafiniramo ga i time popunjavamo kapacitete. Kada stupi na snagu dogovor EU-a i Mercosura, u EU će se moći uvesti 800.000 tona sirovog šećera iz Južne Amerike. Mediteranske šećerane, pa tako i naša, imaju prednost jer posjeduju rafinacijske pogone”, zaključio je.

Danas u Hrvatskoj šećer proizvodi samo HIŠ, osnovan 1947. godine. Tvornica Viro u Virovitici i Šećerana Osijek ugašene su početkom 2021. godine.

- Advertisement -

Zadnje objave

Plinara istočne Slavonije d.o.o.

Radno vrijeme blagajne Vinkovci-Županja

PON – PET od 7:30 do 14:00h
Besplatni broj za hitne intervencije
od 0 do 24h
0800 304 336

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.