- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Na redovitoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš izvjestio je kako je potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 5 u Osijeku i 2 u Zagrebu, te je u Hrvatskoj trenutačno 46 osoba kod kojih je potvrđena zaraza.
U Osijeku riječ je o obiteljskom širenju u dvije obitelji od ranije pozitivnih kontakata dok za dva nova slučaja u Zagrebu još nema relevantnih informacija o njihovom nastanku bolesti, istaknuo je ministar Beroš.

Novozaraženi, kako se za sada čini, nemaju teže oblike bolesti, istaknula je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je pojednostavljenje procedure donijelo smanjenje gužve na granici, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je nakon novih razgovora s kolegama ministrima Srbije, BiH, Mađarske i Slovenije, uspostavljen režim koji je već do 7 sati ujutro dao rezultat.

U zadnja 24 sata 18 građana koji se ne pridržavaju mjere samoizolacije prijavljeno je sanitarnoj inspekciji te će biti sankcionirani, istaknuto je uz još jednom upućen poziv svima da budu odgovorni i pridržavaju se svih preporučenih mjera.
A Vlada RH sinoć je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Ova Odluka, istaknuto je, donosi se radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi.

Mjera kontrole cijena odnosi se na: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.