Jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta je hrvatski jezik koji je, unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone, zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti. Upravo tome je posvećen Mjesec hrvatskog jezika koji je započeo jučerašnjim obilježavanjem Dana materinjeg jezika, a traje do 17 ožujka.

Od 2013. godine hrvatski jezik je 24. službeni jezik Europske unije, što je jedno od najvećih priznanja hrvatskomu jeziku, a to je bio jedan od razloga što je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnja nacionalna ustanova za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika, pokrenuo manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika kako bismo u zajednici europskih jezika i nadalje čuvali svoj jezični, ali i nacionalni identitet kao najveću vrijednost koju donosimo u europsku obitelj. Manifestacija je to koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika, koji je proglasio UNESCO 1999. godine i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Zbog epidemioloških okolnosti mnoge aktivnosti obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika iz ranijih godina nažalost neće biti moguće provoditi, ali je Institut odlučio, prilagođavajući se situaciji, pozvati sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”. Institutski će znanstvenici tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika održavati i brojna predavanja iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama, i to prema dogovoru i rasporedu s profesorima i nastavnicima hrvatskoga jezika, najavili su iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Zato poziva sve zainteresirane učitelje, nastavnike i profesore hrvatskoga jezika da im se jave na adresu e-pošte ured@ihjj.hr kako bi se dogovorili za termin predavanja.

Istaknuto je da znanstvenici Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje priredili brojne zanimljive teme iz svih područja proučavanja hrvatskoga jezika, primjerice: Povijest hrvatskih pisama, Podrijetlo osobnih imena, Anglizmi u hrvatskome jeziku, Germanizmi u hrvatskome jeziku, Kako nastaje rječnik?, Jezični savjeti, Veliko i malo početno slovo, Mrežni jezični izvori i jezične igre, Hrvatski dijalekti i njihovo očuvanje, Jezik društvenih mreža i brojne druge.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poziva sve govornike hrvatskoga jezika da zajedno s njima obilježe Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka te Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, koji je na prijedlog te središnje nacionalna ustanova za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika proglasio Hrvatski sabor u spomen na prvu tiskanu hrvatsku knjigu: Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine.

Institut će u Mjesecu hrvatskoga jezika predstaviti obnovljenu stranicu svojih jezičnih savjeta na adresi jezicni-savjetnik.hr, a predstavit će i novi portal Hrvatski jezik u školi na adresi hrvatski.hr.

“Poznavajući svoj vlastiti jezik, upoznajete sve jezike svijeta učeći ih s razumijevanjem. Tada su vam sva vrata otvorena. Poznajete li svoj jezik, nijedan jezik neće biti teško usvojiti. Upućujem prvenstveno na pet svjetskih jezika za koje svi znamo. Naša komunikacija s razumijevanjem uspješna je samo njegujemo li svoj materinski jezik, rekla je profesorica Hrvatskog jezika i književnosti Ivana Radić.