Svjedoci smo da je Gastro-turizam postala jedna unosna gospodarska grana na kojoj svi žele zaraditi. Gastronomija je jedna priča kao i turizam svoja priča, ali što vrijeme više odmiče jedna bez druge je nezamisliva, jer su usko povezane tako da jedna drugu nadopunjuju, kako sadržajem tako i ponudom. Suvremeni gastro-turizam se iz dana u dan mora nadopunjavati jer se sve više rađa kvalitetnih turističkih destinacija koje gastronomija mora pratiti, a i postavlja se pitanje tko može to pratiti u suvremenom svijetu? “Opstaju samo one destinacije koje se prilagođavaju novim gastro-turističkim zahtjevima s raznovrsnom ponudom i koje ulažu u svoj profit kako bi ga povećale. To znači da ne ulažu samo u interijer nego i u osoblje”, istaknuo je Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara naše županije koja je članica Hrvatskog kuharskog saveza, kao i svjetske kuharske organizacije WACS. Gale naglašava kako je najbolje ulaganje u osoblje edukacija koja se obavlja prije svega slanjem djelatnika na stručne edukativne seminare i radionice, sudjelovanje na raznim stručnim natjecanjima, kao učlanjenje djelatnika u strukovne udruge jer se u udrugama razmjenjuju znanja i iskustva, pomaže se sa savjetima, pronalaze rješenja za određene probleme, a prema riječima Joze strukovne udruge puno su pomogle, kako struci tako i pojedincu te naravno i poslodavcu. Ističe i sudjelovanje na raznim stručnim natjecanjima, kako lokalnim i državnim tako i svjetskim, jer svako sudjelovanje na bilo kojem natjecanju donosi nova znanja kroz nove trendove gastronomije. “Upravo se to nedavno i dogodilo. Naime u Luksemburgu je održan Svjetski kulinarski kup EXPOGAST na kojem je sudjelovalo preko 3 tisuće kuhara iz cijelog svijeta, a među njima i dvije članice naše udruge Marijana Bošnjak i Ana Marija Stanković, a koja je u individualnoj kategoriji osvojila broncu. Ovo ističem iz razloga da se mlađe kolege odvaže i učlane u udrugu te krenu stopama Marije i Ana Marije koje im trebaju biti uzor, a ujedno od njih dvije uče i postignu velike ciljeve, jer su i one mlade. Veća im je korist da se kroz druženje educiraju i usavršavaju što će im u životu puno više pomoći nego sjedenje po kafićima ili slično.”, zaključio je Jozo Gale.