Dječji vrtići svaki su dan ispunjeni razigranošću i smijehom mališana kojima je to prvi korak u učenju, druženju i stvaranju samostalnosti. Čovjek od malih nogu stječe vještine i znanja, a sve započinje u ovim ustanovama. Ovom prilikom posjetili smo Dječji vrtić Stribor i iz prve ruke vidjeli kako funkcionira jedan prosječan dan vrtićke djece.
S osnovama nas je na početku upoznala Marijana Jurić, odgojiteljica savjetnica u Dječjem vrtiću Stribor, istaknuvši kako ovaj vrtić ima četiri starosne skupine djece uz poseban dio kojeg čine jaslice. Ovdje postoji tromjesečni plan aktivnosti koji je prilagođen njihovom uzrastu, interesima i određenim poteškoćama. Nadalje, prate se kalendarska događanja, a ponajviše starije skupine sudjeluju na određenim događanjima u gradu.
„Također, imamo tjedni plan u kojem pobliže odredimo što ćemo raditi u narednih pet dana. U tom razdoblju su sadržaji koje ćemo intenzivirat od ponedjeljka do petka. Radni dan započinje tako da se djeca ujutro skupljaju, onda imamo razgovore. Česti su individualni razgovori, a potom se djeca samoinicijativno pridružuju ostalima u igrama. Prije doručka uvijek obave higijenu, a kako dolaze u starije skupine, pokušavamo ih što više osamostaliti, primjerice da namažu sami sebi namaz na kruh, sipaju si napitke i spremaju za sobom nakon jela“, objašnjava Jurić dodavši kako onda slijedi početak aktivnosti gdje se odradi jutarnja tjelovježba s različitim pomagalima uz glazbu i pokoju priču. Vrlo je važno naglasiti da se među djecom potiče likovna aktivnost, a osim vrlo bitnog odmora, vrtić se trudi omogućiti pripadnicima da jedan dio dana provedu na svježem zraku.
Za pravilan rast i razvoj potrebna je pravilna ishrana, stoga smo otišli do kuhinje gdje smo porazgovarali s kuharskom ekipom koju čine Miron Čizmar, Marijana Landić, Vesna Golubičić i Danijela Penić. Kako nam je objasnio kuhar Miron, u 6 sati kreće priprema za doručak, a tu budu razni namazi, griz, čaj, mlijeko, palenta s jogurtom i sve ono što djeca vole. „Sve je svježe, svaki dan priprema se meso, povrće, nemamo ništa zamrznuto. Sve se radi po pravilima HACCP-a, a posebno kuhamo za djecu koja su alergična na određene namirnice. Za užinu poslužujemo kolače, voće, namaz, pite i slične stvari. Djeca najviše vole lazanje i bolonjez, a dnevno napravimo oko 540 obroka“, govori Čizmar.
Što se tiče odgajatelja, u Striboru ih trenutno ima osam, a zaposlene su i dvije čistačice. U aktivnosti vrtića uključeni su i roditelji koji često izrađuju lutkice, ali i glume u vrtiću, na što je jako ponosna odgajateljica Sandra Šimunić. „Trenutno imam skupinu koja je prošle godine došla iz jaslica. Svakodnevno provodimo aktivnosti koje su nam zadane prema tjednim temama. Radimo proljetne i zdravstvene aktivnosti, a inače djeci na igranju dajemo svakakve oblikovane i neoblikovane materijale. Ovo je najljepši posao na svijetu, uvijek vam se djeca raduju i s radošću trče prema vama“, kazala je Šimunić.
Dječji vrtić Stribor trenutno pohađa 99 djece u četiri starosne skupine, omogućava i poludnevni boravak, a za kraj su nam se obratila i dva polaznika. „U vrtiću imam puno prijatelja, a najbolji sam s Davidom, Dominikom, Makijem, Filipom i Gabrijelom. Najviše volim igrati vani nogomet, a uvijek se trudimo i želimo pobijediti. Osim nogometa, volim igrati memori“, rekao je šestogodišnji Josip Jakov Krešić, a Ema Žalac zaključuje: „S prijateljicama volim igrati memori u vrtiću, a uvijek mi je drago igrati i odbojku. Trebamo se samo dobro zabaviti i biti svi najbolji.“