Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat će tko je u spravljanju ovih delicija bio najspretniji.
U tijeku je kušanje prikupljenjih uzoraka, a prema broju pristiglih, ove godine je odaziv veći nego ikada. U 50 kulena, 22 šunke, 47 rakija i 140 uzoraka vina 45 vinarija od Požege, Iloka do Baranje, mogu uživati kušači koji će u petak, 29. listopada, proglasiti one najbolje na ovogodišnjem festivalu.
Ocjenjivanju rakija, redom šljivovica, prionula su tri mlađa nepca s doktoratom. Kažu, od mila ih zovu rakijaši. Pojašnjavaju, ne ocjenjuju najbolju, nego one s manjkavostima, zapravo. Dobra rakija zahtjeva visoku razinu higijene buradi, obavezno odvajanje peteljki i koštica, a prvijenac i patoka se ne kupe, samo zlatna sredina, preporučuje struka. Arome kušača neutraliziraju kockice sira i kruha, a kod domaće šunke i jabuka.
Dobar miris mesa prvi je znak da bi ocjene mogle ići uzlazno ili suprotno. Dodajmo tome vanjski izgled, presjek, konzistencija i okus, kojim se naravno bavi ocjenjivački sud.
Kada je riječ o vinu, najbolju neutralizaciju donosi čaša mlijeka i komad kruha. Boja i prozirnost ovise o starosti, vrsti grožđa od kojeg je proizvedeno, razini alkohola i šećera te drugim detaljima. Prilikom samog kušanja, bitno je fokusirati se na sam ukus i strukturu vina, a pored svega, važno je da kušač uživa u samom procesu degustacije.
Svi sugrađani imat će priliku degustirati proizvode u subotu 30. listopada u pješačkoj zoni od 10 do 12 sati, a moći će i kupiti neke od tradicijskih proizvoda.