1 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

U vinkovačkim školama spremni za posebne uvjete državne mature

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Državna matura, ili kako često naši profesori znaju reći – ispit zrelosti, uskoro stiže pred maturante. Po drugi put u sjeni korone zahtjeva jezgrovite promjene i prilagodljivost novonastaloj situaciji, pa uz sve ostale zabrane i ograničenja, učenicima zasigurno neće biti lako.

Za ovogodišnju državnu maturu prijavljeno je ukupno 119.000 ispita koje su prijavili učenici maturanti te svi koji imaju pravo pristupa ispitima državne mature. I ove godine su najpopularniji izborni predmeti su fizika, kemija, politika, gospodarstvo, psihologija i informatika. Od obveznih predmeta najveći broj prijava je engleski A razine, hrvatski jezik A razine, a matematika B razine. Prvi ispiti se pišu 1. lipnja, a zadnji 30. lipnja. Konačna objava rezultata je 21. srpnja, a privremeni rezultati su ranije te je mogućnost prigovora do 16. srpnja. Podjela svjedodžbi je 23. srpnja. U najkraćim crtama ovako će izgledati ovogodišnja državna matura, no ono što naše maturante najviše zanima su svakako uvjeti u kojima će se sve to odvijati.

Kontaktirali smo nekoliko srednjih škola s područja grada s kojima smo prokomentirali nedavno objavljene Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) 2020./2021, kao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature. U dokumentu na pet stranica detaljno su opisane epidemiološke mjere za polaganje ispita – dezinfekcija, razmak, vlastiti pribor, maske i provjetravanje prostorija nešto su s čime su se profesori i koordinatori već susreli prošle godine, a u lipnju ih čeka isti scenarij.

“Prošle godine smo uspješno primijenili sve upute. Učionice su dovoljno velike i imamo ih dovoljno te ni u jednoj neće biti više od 11 učenika, pa će razmak biti veći od 2 metra. Imamo prilagođene otirače, beskontaktni dozifikator s dezinficijensom i maske, a pristupnici ne ulaze u zgradu dok po njih ne dođu članovi Školskog ispitnog povjerenstva. Tada ulaze jedan po jedan, prvo oni koji idu u najudaljenije prostorije za polaganje, a sve kako bi se smanjio kontakt među njima. Na klupama ih već čekaju ispitne vrećice”, pojašnjava Branka Dukić Brčić, ispitna koordinatorica za provedbu državne mature u Poljoprivredno šumarskoj školi. Kaže da su tako radili i prošle godine te kako se ispiti polažu u prostoriji s otvorenim prozorima, osim u slučaju slušanja kod stranih jezika.

I ovoga puta posebni su uvjeti za učenike koji su u samoizolaciji i koji su zaraženi virusom. Kako je rekla Dukić Brčić, zaraženi učenici ne smiju doći u školu, ali njihov izostanak je opravdan i besplatno će pristupiti ispitima u jesenskom roku. Za učenike koji su u samoizolaciji potrebno je osigurati poseban prostor i dežurne nastavnike.“Dobrobit učenika nam je na prvom mjestu i ne bi trebalo biti problema. Kroz edukacije učenike sam upoznala sa svim mjerama, a sve promjene redovno objavljujemo”, dodaje.

Od ukupno 99 učenika završnih razreda, ispite na ljetnom roku u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi prijavilo je njih 91. Provode se, naravno, prema uputama HZJZ-a i Nacionalnog centra, a ispitna koordinatorica u ovoj školi Ružica Kruhoberec napominje kako će osigurati sve potrebne mjere kao i prošle godine.

“U svim prostorijama škole osigurat ćemo pristupnicima i dežurnim nastavnicima sve propisane epidemiološke mjere kako bismo maksimalno smanjili mogućnost prijenosa koronavirusa. Učenici trebaju u školu doći osobnim prijevozom”, kazala je Kruhoberec dodavši kako su mjere vrlo slične prošlogodišnjima, a jedina razlika je što ovoga puta učenici u samoizolaciji imaju pravo pristupiti ispitu.

Sve isto nam je rekao i Goran Grbeša, ispitni koordinator u Gimnaziji u kojoj su ove godine 162 maturanta. Većina ih izlazi na ljetne rokove, a učenici su već upoznati sa svim potrebnim epidemiološkim mjerama.

“Preporuke su više-manje jednake kao i one za prošlu Državnu maturu, samo što se ove godine inzistira na nošenju maski kod svih sudionika”, dodao je Grbeša.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno