- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Od pilanske tehnologije i hidrotermičke obrade do tehnologije proizvodnje furnira i korištenja alata za obradu drva i proizvodnje peleta – sve su to studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije naučili u posljednjih 10 dana u vinkovačkoj Spačvi. Stručna praksa u sklopu projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“ uspješno je privedena kraju, a studenti obogaćeni novim znanjima i iskustvima spremni su za tržište rada.

„Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“ projekt je u kojemu studenti šumarstva i drvne tehnologije edukacijom kroz stručnu praksu u vidu praktičnog rada, grupne višednevne terenske nastave u tvrtkama i parkovima prirode te individualne prakse u tvrtkama stječu dodatne vještine za uspješniji izlazak na tržište rada. Vrijedan je nešto manje od četiri milijuna kuna, odvija se u svim dijelovima Hrvatske i u njega su uključeni studenti iz cijele države, a 13 studenata prve godine diplomskog studija Drvnotehnološki procesi Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije posljednjih je dana boravilo u Vinkovcima, na stručnoj praksi u Spačvi.

“Studenti su prije pohađali praksu u obliku jednodnevne terenske nastave, što zapravo onemogućava kvalitetno stjecanje praktičnih znanja potrebnih za tržište rada. Stoga je cilj projekta povećanje zapošljavanja studenata kroz unaprjeđenje i provedbu stručne prakse. Trenutno se u Spačvi provodi prva grupna praksa, a tijekom trajanja projekta ukupno 404 studenta proći će jedan od oblika prakse”, pojasnila je voditeljica projekta Ana Škrabo ispred Centra kompetencija kao jednog od partnera na projektu.

Prednost projekta je što su studenti u stvarnoj situaciji, suočavaju se sa stvarnim problemima i zajedno sudjeluju u kreiranju rješenja za probleme s kojima se susreću. U Spačvi su studenti dobili dodatna praktična znanja i vještine iz područja pilanske tehnologije, hidrotermičke obrade, tehnologije proizvodnje furnira, primjene i korištenja strojeva i alata za obradu drva i proizvodnje peleta, osmišljeni su im bili radni zadaci koji su obuhvaćeni dnevnim programom stručne prakse, a koje su rješavali uz pomoć svojih mentora koji su prošli potrebnu edukaciju.

Činjenicom da je projekt došao i u Vinkovce, točnije u drvnu industriju Spačva, izrazito je zadovoljan i predsjednik Uprave Spačva i predsjednik klastera Slavonski hrast Josip Faletar koji nije krio ponos na projekt.

“Ja sam bio student Šumarskog fakulteta i mi smo išli na jednodnevne terenske nastave, pa mislim da je ovo puno bolje i kvalitetnije i nadam se da je ovo samo jedan u nizu naših promocija i privlačenja struke sirovini i proizvodima visoke dodane vrijednosti. Svim studentima damo priliku da počnu kod nas raditi kao pripravnici, a oni koji se pokažu i koji to žele u pravilu i ostanu”, rekao je Faletar. Dodaje kako ovdje nema puno studenata, no da je Studij drvne tehnologije u Vinkovcima i njegova 34 upisana studenta velik napredak i potencijal za ovu struku.

Nositelj projekta je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, a partneri su Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Drvni klaster Slavonski hrast i Centar kompetencija za istraživanje i razvoj.