-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

U Vinkovcima je sinoć otvoren Festival hrvatskog igranog filma

Više od autora

- vl promo-

Projekcijom igranog filma Igora Bezinovića ‘Kratki izlet’, u Vinkovcima je u četvrtak navečer 5. listopada započeo prvi ‘Filmski festival glumca’ na kojem će do 12. listopada biti prikazano devet domaćih filmova iz ovogodišnjeg programa filmskog festivala u Puli, a bit će proglašen i najbolji film festivala o kojem će odlučiti 23 učenika vinkovačke Gimnazije.

Uoči projekcije, održana je prigodna svečanost na kojoj je festival otvorenim proglasila zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić poručivši kako su Vinkovci oduvijek bili i ostali grad kulture.

‘Prije 24 godine u Vinkovce su došli glumci i ostali sve ove godine s nama. Festival glumca donio nam je svima radost, a sada su glumci s kazališnih dasaka prešli na platno i opet nas razveselili’, kazala je Kata Krešić na svečanosti u Gradskom kazalištu Joze Ivkića u kojem će se održavati i festivalske projekcije filmova.

Govorio je i vukovarsko-srijemski pročelnik za kulturu i turizam Viktor Lukačević izrazivši zadovoljstvo što su, kako je rekao, Vinkovci, nakon Festivala dokumentarnog rock filma i Antičkih filmskih večeri dobili još jedan festival posvećen filmu, a zadovoljstvo time izrazio je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić.

ZG 80, film Igora Šeregija

‘Strašno mi je drago što Hrvatska dobiva još jedan filmski festival, a koji se održava u ovoj dvorani kazališta koje nosi ime Joze Ivakića, iznimno važnog za hrvatsku filmsku umjetnost, a posebice što o najboljem filmu odlučuju gimnazijalci, mladi na kojima bi ovakvi projekti poput Filmskog festivala glumca trebali i ostati’, poručio je Rafaelić.

U sklopu prvog Filmskog festivala glumca gledatelji će imati prigodu pogledati filmove ‘Kratki izlet’ Igora Bezinovića,  ‘ZG 80’ Igora Šeregija, ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića, ‘Agape’ Branka Schmidta, ‘Mrtve ribe’, ‘Goran’ Nevia Marasovića, ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić, ‘Uzbuna na Zelenom vrhu’ Čejena Černića i ‘Anka’ Dejana Aćimovića.

U popratnom programu premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Vinkovcima ‘Rijeka koja odbija da teče’ scenarista Gordana Nuhanovića i u režiji Marka Stanića.

Goran, film Nevia Marasovića

S obzirom da je ova godina utemeljiteljska za ovaj festival, izostat će dodjela nagrada. Proglasit će se najbolji film, a izabrat će ga 23 učenika vinkovačke Gimnazije koji će pogledati sve filmove.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Vinkovci, a producent Filmskog festivala  glumca je KD Asser Savus.

Od iduće godine, Festival će dodjeljivati po dvije nagrade za najboljeg glumca, odnosno glumicu po uzoru na Festival glumca koji je također utemeljen u Vinkovcima i održava se već 24 godine, a nagrada će se zvati Vinkovački Orion. [tportal]Raspored filmova po danima:

Kratki izlet, četvrtak 5.10.

ZG 80, petak 6.10.

Ustav Republike Hrvatske, subota 7.10.

Agape / Uzbuna na Zelenom vrhu, ponedjeljak 9.10.

Mrtve ribe / Anka, utorak 10.10.

Goran, srijeda 11.10.

Ne gledaj mi u pijat, četvrtak 12.10.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno