- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Članovi vukovarsko-srijemske županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika danas su u Velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovacima održali Izvještajnu skupštinu, na kojoj je ponajviše govora bilo o nedavnoj akciji HSU-a, kada su prikupljali potpise za inicjativu pod nazivom “ZA povećanje cenzusa, a PROTIV poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja”. “Možemo se pohvaliti da smo osnovali jednu novu organizaciju i da su još dvije u nastajanju, a što se tiče akcije prikupljanja potpisa moram reći da smo u Vinkovcima prikupili preko dvije tisuće potpisa i s tim smo zadovoljni”, istaknuo je predsjednik županijske organizacije stranke Marinko Lukenda.

Gost današnje skupštine u Vinkovcima bio je Saborski zastupnik i Predsjednik HSU Silvano Hrelja, koji je u svibnju ove godine i uputio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

“Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Davne 2004. godine cenzus je za samca postavljen na 1.939 kn, a za člana kućanstva na 1.516 kn. Punih 15 godina, u kojima su itekako porasli troškovi života, cenzus se nije mijenjao iako se obećavalo. Obećanje izgovoreno od raznih političara i ministara zapravo je priznanje da problem postoji. Nakon redovitoga godišnjeg usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20, 30 kn i pritom kreću plaćati policu dopunskog u iznosu od 70 kuna. Samo ove godine, zbog minimalnog povećanja prihoda, pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10.000 ljudi, a od 2012. više od 260.000 ljudi. Ovdje govorimo o starim i siromašnim ljudima koji što zbog godina što zbog životnih uvjeta češće trebaju liječničku pomoć”, objasnio je Hrelja.

A ovom akcijom u HSU-u, kažu, žele upravo zaštitili tu ugroženu i zapostavljenu skupinu građana i vratili malo matematičke pravednosti u sustav, odnosno traže povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje i redovito godišnje usklađivanje cenzusa.