16 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

U Vinkovcima svečano otvoreno 22. državno natjecanje Mladih HCK

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci domaćin je 22. državnog natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje je ujedno i središnje događanje proslave 140 godina HCK, 65 godina dragovoljnog darivanja krvi u organizaciji HCK i 25 godina od međunarodnog priznanja HCK kao nacionalne organizacije. Natjecanje je svečano otvoreno na pozornici u vinkovačkoj pješačkoj zoni, a održava se u središnjem gradskom parku.

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt ovom je prilikom istaknuo: “U Vinkovcima su se okupile pobjedničke ekipe s izlučnih natjecanja i uistinu je lijepo imati ovakve mlade, sjajno educirane ljude u prvoj pomoći, koji će između sebe morati pokazati koji su ti koji su uistinu najbolji”.

A što se domaćinstva tiče, nije slučajno da je u godini velikih jubileja Hrvatskog Crvenog križa, domaćin središnjeg događanja njihovog obilježavanja upravo Crveni križ Vinkovci. “Sretni smo što smo dobili organizaciju državnog natjecanja posebice što je ovo godina velikih jubileja. To smo dobili zahvaljujući tome što još od 1889. godine u Vinkovcima djeluje Crveni križ. Dokazao se u Prvom i Drugom svjetskom ratu i isto tako u Domovinskom ratu, u poplavama, u izbjegličkoj krizi nedavno, a posebice su se istaknuli naši mladi svojim uspjesima na državnim natjecanjima te dugogodišnjim sudjelovanjem na međunarodnoj smotri mladih u Solferinu. Vjerujemo da ćemo opravdati povjerenje i da će svi sudionici ponijeti lijepe uspomene iz Vinkovaca”, istaknuo je predsjednik GDCK Vinkovci Dražen Švagelj.

Dobrodošlicu u Vinkovce mladima iz cijele Hrvatske poželio je i gradonačelnik Ivan Bosančić ističući ponos radom vinkovačkog Crvenog križa te mladih humanitaraca koje društvo okuplja. “Vinkovci ne samo da imaju društvo Crvenog križa, nego imaju najbolje društvo u cijeloj Hrvatskoj s obzirom na cjelokupan rad društva i na sve rezultate koje postižu mladi. Danas je prelijepo vidjeti na trgu sve ove mlade ljude koji su spremni pomoći svojim sugrađanima, svojim prijateljima, ali i svima onima u određenim nedaćama ili katastrofama i to je ono što moramo razvijati u društvu i usađivati mladim ljudima tu potrebu da pomažu drugima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

U Vinkovcima se danas okupilo 120 mladih humanitaraca iz deset osnovnih škola i deset srednjih škola iz cijele Hrvatske, predstavnika gradskih društava Crvenog križa najboljih na izlučnim natjecanjima. Vukovarsko-srijemska županija ima dva predstavnika. Kod osnovnih škola tu je Crveni križ Vinkovci kojeg predstavlja OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake, a kod srednjih škola Crveni križ Županja kojeg predstavlja ekipa Gimnazije Županja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno