16 C
Vinkovci
Utorak, 27. rujna 2022.

U Vukovaru najnapetije, u igri lokalni mediji, spominju se i sudske tužbe

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Stranačka previranja na općinsko-gradskoj razini u našoj županiji u ovo su predblagdansko vrijeme ipak donekle utihnula, sudionici predizborne utrke odlučili su izgleda biračima dati malo oduška pred “veliko finale” koje nas očekuje u narednih mjesec dana.

Od zanimljivosti u proteklom razdoblju svakako valja izdvojiti kako se dvjema damama, Renati Banožić i Marini Budimir te Peri Ćoriću u Iloku pridružio i Vilim Čuljak. Čuljak na izbore izlazi kao nezavisni kandidat, a u svojoj objavi rekao je kako se na kandidaturu odlučio potaknut velikim nezadovoljstvom, načinom na koji aktualno gradsko vodstvo vodi Grad i upravlja njime. Katarina Kozina Popović predstavila je svoju kandidaturu za prvu načelnicu općine Nuštar, a uskoro bi trebala predstaviti i svoju neovisnu listu i program. Kaže da se na ovaj potez odlučila revoltirana stanjem u kojem se općina i mještani nalaze, ali još više zbog podrške mještana, koji su prepoznali njezin dosadašnji rad i zalaganje za opće dobro. U Ivankovu je aktualni načelnik Marko Miličević i službeno krenuo u kampanju za još jedan mandat. Obraćajući se javnosti istaknuo je kako je voljom birača kao neovisni kandidat izabran s podrškom od 60,86% te kako cijelo vrijeme ovu dužnost obavlja volonterski. Naglašava i kako su proračun gotovo udvostručili uz provedbu niza projekata i programa.

Najnapetije je, što se moglo i očekivati s obzirom na broj kandidata, u Vukovaru. Aktualni gradonačelnik i kandidat Domovinskog pokreta Ivan Penava otvorio je novu frontu, ovoga puta u pitanju je gradski vijećnik Pavao Josić koji Penavi zamjera suradnju s gradskim medijima koje, kaže, koristi za “izrugivanje moje osobne obiteljske tragedije”.

Josić je na sve upozorio putem javnog priopćenja, a najavio je i sudske tužbe. Svi kandidati trebali bi prije svega imati na umu kako je Državno izborno povjerenstvo prošli tjedan pozvalo tvrtke i građane koji namjeravaju donirati sudionike lokalnih izbora u svibnju da to čine poštujući zakonska pravila te vode računa da je ograničen iznos koji mogu donirati. U svakom slučaju, sve fizičke i pravne osobe koje namjeravaju donirati stranke ili pojedinca na izborima u novcu ili proizvodu, odnosno usluzi, DIP je podsjetio da su kod uplate donacije dužni upisati svoje osobne podatke. Ukupna vrijednost donacija fizičke osobe za financiranje troškova izborne promidžbe ne smije prelaziti iznos od 30.000 kuna, i to pojedinoj političkoj stranci ili listi grupe birača, kao i pojedinom kandidatu na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Kada je riječ o donacijama pravnih osoba, ukupna vrijednost njihove donacije za financiranje troškova izborne promidžbe ne smije prelaziti iznos od 200.000 kuna.

Kada je riječ o donacijama čija je vrijednost veća od 5.000 kuna za koje nije zaključen ugovor, politička stranka, odnosno nositelj neovisne liste dužni su to prijaviti nadležnom izbornom povjerenstvu te iznos vrijednosti takve donacije uplatiti u korist državnog proračuna, najkasnije u roku od 15 dana od dana primljene uplate.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno