24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

U Vukovaru održana svečana promocija 134 polaznika vojnih škola

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U svečanom ozračju povodom obilježavanja Dana državnosti kao jednog od najvažnijih događaja u modernoj hrvatskoj povijesti u Vukovaru je danas održana svečana promocija 134 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Uz članove obitelji i prijatelje promoviranih polaznih vojnih škola, svečanosti je prisustvovala vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen sa suradnicima, veleposlanici, vojni izaslanici, prvi dočasnici, predstavnici Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, braniteljskih udruga i drugi.

Kazavši kako promovirani polaznici služe na ponos svojim obiteljima, državi i Hrvatskoj vojsci, Grabar-Kitarović podsjetila je kako se vjera i težnja za slobodom Hrvatske, nikada nije ugasila u brojnim naraštajima koji su sanjali hrvatsku državnost pa čak ni u najtežim trenucima hrvatske povijesti.

“Upravo Vukovar tako slikovito simbolizira višestoljetni san o hrvatskoj državnosti. Predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i povezani neopisivim zajedništvom, mi smo dosanjali taj stoljetni san. I zato s ove svečane prigode ponesite pouke ove stoljetne borbe za hrvatsku državnost i shvatite ih kao nit vodilju i trajnu obvezu u vašoj budućnoj vojnoj službi. Nikada nemojte posustati u borbi za Hrvatsku”, poruka je predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. “Ako nas je priča o Vukovaru nešto naučila, onda je to pouka o značaju čovjeka, kao najvišeg mjerila vrijednosti i sposobnosti Oružanih snaga”, zaključila je predsjednica.

Ministar obrane Damir Krstičević priznao je kako je izrazito ponosan što je ova svečanost vraćena tamo gdje joj je simbolički uvijek i bilo mjesto, u Vukovar. “Nema boljeg i svečanijeg mjesta od Grada Vukovara za uručenje ovih diploma. I zato smatram kako iz časti i poštovanja prema Vukovaru vojnici, dočasnici i časnici trebaju doći u Vukovar, pokloniti se njegovoj žrtvi i upravo ovdje primiti svoje diplome. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i sve ovo uspjeli smo zahvaljujući potpori Vlade i predsjednici Republike Hrvatske”, podsjetio je ministar Krstičević i dodao kako je upravo Vukovar, mjesto ponosa i snage pobjedničke Hrvatske vojske.

“Grad Vukovar povezujemo i s drugim hrvatskim simbolom pobjede u Domovinskom ratu, prisegom naših kadeta na Kninskoj tvrđavi. Naime, ove godine uvodimo prisegu kadeta na kninskoj tvrđavi čime na simboličan način povezujemo ova dva hrvatska grada. To su mjesta ponosa, to su mjesta snage pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je ministar Krstičević.

Iz primjera žrtve vukovarskih branitelja i žrtve grada Vukovara, istaknuo je ministar obrane, moramo i nadalje crpiti inspiraciju, pronalaziti snagu za nove iskorake, posebno u onim teškim trenucima. “U ovome gradu iz temelja smo stvarali Hrvatsku vojsku pod kišom granata. I uspjeli smo. Hrvatski branitelji na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom stvorili su respektabilnu i moćnu vojnu silu. I zato sam ponosan što danas u Vukovaru živi i radi inženjerijska postrojba Hrvatske vojske jer, tu joj je i mjesto! Do 2020. godine u vojarni legendarne 204. brigade bit će smještena cijela inženjerijska bojna koja će pomagati lokalnom stanovništvu, ali i živjeti u Vukovaru”, rekao je ministar i poručio: “Nikada nemojte zaboraviti da smo iz naroda izrasli i da smo za svoj narod neraskidivo vezani – i u dobru i u zlu”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno