Foto: Culex d.o.o.
U maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru danas je predstavljen „AR logo VSŽ“, digitalizirani grb Vukovarsko-srijemske županije izrađen s ciljem promocije turističkih potencijala.
“Za razliku od Jadrana, mi ovdje moramo puno više energije unijeti da dopremo do turista, a najbrži je digitalni put. Stoga smo u nastojanju da turistima približimo ljepote naše županije, njezine povijesne i kulturne vrijednosti, odlučili ići u korak s vremenom i digitalnim dobom te realizirati ovaj projekt. Smisao je skinuti ovu aplikaciju na mobilni uređaj, skenirati grb i u par minuta doći do što više informacija o našoj županiji”, istaknula je predstavljajući projekt Marija Budimir, pročelnica županijskog Upravnoga odjela za turizam i kulturu.
Foto: Hrvatski radio Vukovar
“Kada dođete negdje predstaviti županiju na ovaj način, osoba kojoj predstavljate će to zapamtiti jer ne radi se o običnoj vizit karti, klasičnoj brošuri ili dosadnom standardnom materijalu. ARCore tehnologija promijenit će budućnost i sve što se trenutno radi u svijetu, u Hrvatskoj postiže i nekoliko mladih, ambicioznih tvrtki”, istaknuo je Mario Mikić Vučak iz osječke tvrtke Culex, koja je realizirala projekt.
AR tj. proširena stvarnost predstavlja aplikaciju koja skeniranjem grba Vukovarsko-srijemske županije s bilo koje površine stvara animirani 3D model svih elemenata koje logo sadrži, a to su hrast, rijeke i jelen. Model je moguće rotirati, povećavati i smanjivati u 3D prostoru, prema željama i potrebama korisnika. ARCore tehnologiju podržava većina uređaja s operativnim sustavom Android 7.0 (Nougat) i novijim.
AR Logo VSŽ sastoji od interaktivne 3D karte Vukovarsko-srijemske županije na kojoj su označeni gradovi Vukovar, Vinkovci, Ilok, Županja i Otok. Klikom na oznaku određenog grada aplikacija prikazuje simbole grada, te osnovne informacije o gradu za korisnike. Aplikacija je izrađena na Google platformi za građenje proširene stvarnosti.