Nagrada “Luka Ritz” dodjeljuje se svake godine od 2009. za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanoga i nenasilnoga ponašanja te pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama, a u spomen na mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli i na sve djevojke i mladiće žrtve nasilja. Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole putem javnog poziva Mionistarstva znanosti i obrazovanja.
Ove godine u kategoriji srednje škole prestižna nagrada dodijeljena je učeniku Gimnazije Vukovar Luki Prceu, a dodjela bi trebala biti krajem ovoga tjedna u Zagrebu.
„S ciljem izgradnje boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, naš Luka Prce tijekom svog školovanja vodio se upravo tim vrijednostima, a kako i sam kaže: Osmijeh, lijepa riječ ili dobro djelo nikad nemaju cijenu, a mnogima puno znače, zato je najvažnije pomagati i truditi se, biti promjena koja je našem društvu potrebna“, istaknula je ovom prigodom ravnateljica vukovarske Gimnazije Giana Marović Zeko.
Ovakvo priznanje, kazala je, uspjeh je za učenika, ali i za Gimnaziju Vukovar koja provođenjem različitih aktivnosti prepoznaje i potiče mlade na promicanje tolerancije i mira te razvijanje pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama.
Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno za učenika, a posebno priznanje dobija i škola koju pohađa nagrađeni učenik.