Svjetski tjedan dojenja, pod organizacijom Svjetskog saveza za podršku dojenja, obilježava se od 1. do 7. kolovoza svake godine diljem svijeta, s ciljem poticanja rodilja na dojenje te se na taj način pokušava poboljšati zdravlje djece.

Svjetski tjedan dojenja, koji se ove godine održava pod sloganom “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje”, obilježava i Udruga za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“ u Vinkovcima. Tim povodom na tri radionice za trudnice i njihovu pratnju poseban naglasak stavljen je upravo na dojenje. Prva takva bila je u prošlu subotu, druga večeras, a treća je najavljena za sljedeću subotu, 3. kolovoza.

Svrha je Svjetskog tjedna dojenja, istaknuto je, ukazati na nebrojene koristi dojenja za dijete i majku. Za samo polaganje djeteta na majčina prsa neposredno po porodu kaže se kako je to kontakt “koža na kožu”, koji je izuzetno važan i za dijete i za majku, a ono što preporuča UNICEF je početak dojenja odmah u rađaonici nakon poroda.

Kako je tema dojenja ono o čemu se i inače uči na radionicama za buduće majke, udruga Agape, uz pomoć Grada Vinkovaca, kupila je i svu potrebnu opremu za praktično vježbanje, kako bi se trudnice, pogotovo prvorotke ili majke koje možda nisu dojile, a sada to žele, mogle pripremiti na dojenje.

Udrugu za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“ u Vinkovcima osnovale su te vode radionice i organiziraju sve aktivnosti: primalja Gordana Kucljak, predsjednica udruge, prvostupnica sestrinstva Marijana Mate Ello i prvostupnica sestrinstva Marina Mađaroš. Djelatnice su to na odjelu za ginekologiju OŽB Vinkovci iza kojih stoji dugogodišnje iskustvo rada u struci, a edukacije su prošle i na brojnim simpozijima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ova udruga, osim što radi s trudnicama i njihovim partnerima, rodiljama i babinjačama, otvorena je i za žene koje se tek pripremaju na trudnoću kao i za sve žene kojima je potreban savjet.

Trenutačno, radionice i sve ostale aktivnosti provode svake subote od 18 sati u prostoru Mjesnog odbora 12. redarstvenika u Vrtnom naselju gdje su svi dobrodošli.