U provjeri neopravdanog dizanja cijena u postupku konverzije kune u euro inspektori zalaze i u ugostiteljske objekte.
Od kada su počeli intenzivni nadzori, predstavnici ugostitelja više puta u medijima su naglašavali kako su cijene tijekom prošle godine opravdano rasle, a i sada ako nekome i dalje rastu ulazni troškovi, on vrlo lako može dokazati inspektoru zašto je poskupio odnosno da nije krivo konvertirao.
A da ulazni troškovi ugostitelja i dalje strelovito rastu kaže nam i Mario Pavić iz vinkovačke Bijele lađe.
“Mislim da u postupku konverzije kune u euro nitko nije nešto pretjerano dizao cijene, barem mi nismo dizali nego smo samo nešto sitno zaokružili, dva, tri centa kako bi nam bilo lakše raditi”, ističe Pavić.
Dizanje cijena uslijed rasta ulaznih troškova, pak, ono je o čemu trebaju odlučivati sami ugostitelji.
„Već neko vrijeme naši troškovi stalno drastično rastu i dobavljači dižu cijene, a mi kao ne bi trebali dizati. Mi smo zadnji put dizali cijene u rujnu prošle godine, a do danas neki proizvodi su otišli 100 posto gore. Luk je, primjerice, u prosincu otišao s 3 na 6 kuna. Sve je otišlo gore“, ističe Pavić.
Režijski troškovi, kaže, njima i nisu toliki problem uz subvencije, ali poskupljenje prehrambenih proizvoda, pića i kave, jest.