Kontaktirajte nas

Aktualno

Unatoč koroni i mjerama, sudbonosno “da” u Vinkovcima izreklo 180 parova

Objavljeno

-

Pandemijska godina pomrsila je brojne planove, među kojima su i oni vezani uz sudbonosno “da”. Ne samo da su mladenci morali srezati broj gostiju i mijenjati datume, nego su neki od njih morali cijeli događaj i otkazati. Broj sklopljenih brakova tako je u 2020. bio manji nego prethodnih godina, a s razlogom negoduju i vlasnici sala za vjenčanje.

“Tri datuma smo imali za svoje svatove. Prvi je bio 16. svibnja, drugi 28. studenoga i onda smo saznali da je netko otkazao 8. kolovoza i to je bio naš dan vjenčanja. K tomu smo još morali i smanjiti broj gostiju i imati do 100 osoba, a trebali smo imati između 350 i 380 osoba. Žao nam je što nismo imali veću svadbu jer smo Slavonci, a uz to imamo veliki broj familije i prijatelja”, govore nam još uvijek relativno “novopečeni” mladenci Tamara i Albert Babić.

Ističu kako im je epidemija dosta pomrsila planove, no zadovoljni su jer nisu morali kao brojni drugi parovi sve odgoditi ili čak otkazati. Zbog straha od obolijevanja jako puno gostiju nije došlo, a dogodilo se i to, govori nam Tamara, da je u jednom danu svoj dolazak otkazalo čak 40 gostiju. Utjecala je korona i na to da su morali napraviti strogi popis gostiju, sa svim podatcima.

“Bilo nam je otežano najviše zbog samog obreda vjenčanja jer je tu bila razlika između broja dopuštenih osoba u crkvi i u sali za svatove. Tako da su mi neki gosti skoro morali ostati vani. Ali, sva sreća imali smo svećenika koji nam je izašao u susret i bio pun razumijevanja”, rekli su Babići.

Unatoč brojnim mjerama i ograničenjima, ljubav je ipak našla način, pa su Albert i Tamara jedan od 180 parova koji su uspjeli sklopiti brak u prošloj godini. Nije to brojka na koju su Vinkovčani, Slavonci i veseljaci u srcu, naviknuli, jer, prema podacima Matičnog ureda Vinkovci, pandemijska godina je donijela nekih 50-ak sklopljenih brakova manje nego u prethodnim godinama. 2017. godine ih je bilo 226 i ta brojka se i sljedeće dvije samo povećavala – u 2018. sklopljeno je 234 braka, a godinu poslije 233. Godina iza nas nažalost je prekinula je rastući niz i donijela 180 brakova, no vjerujemo kako ćemo i u tom području brzo “stati na noge” i ponovno praviti svadbe onako kako samo mi to znamo. Da mladenci neće više morati odlučivati tko neće moći doći na njihov najvažniji dan u životu, mijenjati datume, ovisiti o nekome drugome te da će svoje sudbonosno “da” izreći u veseloj i opuštenoj atmosferi, onako kako sami odluče da će biti.

Međutim, svi mladenci koji su u posljednje dvije godine planirali vjenčanje su se snašli ili će se snaći. Nisu oni odustali od vjenčanja, samo su svadbu prilagodili uvjetima ili su ju odgodili za manje restriktivna vremena. Oni koji iz svoje kože ne mogu, koji ne mogu promijeniti uvjete ili svoje planove premjestiti za iduću godinu su svakako vlasnici sala za vjenčanje. Ogromni su gubitci s kojima se suočavaju, a kako smo uspjeli saznati, očekivanja za ovu godinu variraju: “Užasno je to kad vaše vlastito poslovanje ne ovisi o vama, nego o mjerama”, poručuju.

Franjo Zulumović iz Svečane dvorane Lucija kaže kako su u prošloj godini imali pad prihoda od čak 90 posto, ali da, unatoč cijeloj situaciji, cijene svih usluga ostaju iste i one ovise o broju gostiju.

“U 2020. godini imali smo samo šest svadbi i to strašno velik pad u odnosu na prethodne godine. Nisam baš optimističan ni što se tiče ove. Očekujem ponovno lošu situaciju jer će nas sigurno opet gnjaviti s mjerama, ograničavati broj gostiju i slično”, istaknuo je Zulumović.

Veliki problemi snašli su i Hotel Admiral. Iako je to trebala biti rekordna godina po realizaciji svatova i drugih događanja poput maturalnih zabava i raznih drugih svečanosti, zbog cjelokupne situacije oko virusa COVID-19 bilježe jako velik pad broja organiziranih svatova.

“U 2019. godini imali smo dosta posla. Kada bi ostvarili ciljeve iz 2019. godine bili bi zadovoljni. Samo neka sve ovo prestane i da se vratimo normalnom životu i radu. Optimistično gledamo naprijed. U ovoj godini očekujemo normalan početak sezone od 4. travnja i nadamo se kako će sve što smo dogovorili s našim mladencima i poslovnim partnerima biti odrađeno na obostrano zadovoljstvo“, rekao nam je Zoran Goman, voditelj marketinga u Hotelu Admiral. U prošloj godini bilježe pad od gotovo 80 posto.

„Svaki gost nam je jako bitan, te smo još više svjesni svake zarađene kune u ovim teškim i izazovnim vremenima koji će vjerujemo biti uskoro iza nas“, dodaje Goman.

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    250 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Aktualno

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

Objavljeno

-

Napisao/la

    414 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena je 1 nova pozitivna osoba iz Privlake. Preminulih nema. 

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.468, od kojih je 12.124 izliječeno, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je ukupno do sada testiranih 78.215.

U samoizolaciji je njih 202.

Nastavi čitati

Aktualno

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Objavljeno

-

Napisao/la

    436 pregleda

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih gradskih biljega. Čovjek ne može ni zamisliti, ali ga šetnja opipljivom prošlošću podsjeti uz oduševljenje. Od srednje škole, dakle pola stoljeća, traje ova ozbiljna ljubav rođena u dječačkim danima skupljanjem sličica za nogometne albume koje i danas čuva.

„Nikada nisam takve stvari bacao i tijekom vremena počne te to zanimati, no s godinama posebno su me počele zanimati stvari vezane za Vinkovce koje i danas u mojoj kolekciji imaju najveću emotivnu vrijednost”, uvodi nas u priču samozatajni zaljubljenik u grad i autohtoni Vinkovčanin.

Nikada nije računao broj predmeta bogate privatne kolekcije jer tko zna dokle bi stigao, a posebno mjesto u njegovu srcu zauzimaju značke Dinama Vinkovci, danas Cibalije, pogotovo one koje se danas teško mogu vidjeti iz vremena do 1945. godine.

„Ljudi ni ne znaju da je u to vrijeme bilo značaka, a imam ih desetak. Najstarija datira iz godine osnutka vinkovačkog Dinama 1919. i prva je koja je uopće izašla u povodu osnivanja kluba”, ponosno će Ivan.

Sajmovi antikviteta, privatni kontakti i danas internetske eBay aukcije, kanali su preko kojih dolazi do predmeta.

„U zagrebačkim antikvarijatima već me dobro poznaju. Znaju da tražim sve s predznakom Vinkovaca i ovoga kraja, pa već s vrata dobacuju „imamo za vas nešto novo, Ivane ili nemamo.” Jednako je i na Britancu. Svi se mi već poznajemo”, otkriva čari ovog posebnog svijeta u kojem danas još rijetki stanuju.

Kada su u pitanju poštanske marke, posjeduje sve s predznakom hrvatske povijesti, od vremena Radićevaca, preko NDH do suvremene hrvatske države.

„Iz cijeloga svijeta imam marke na kojima su izlazili naši Vatreni od početaka reprezentacije”, dodaje. S obzirom na količinu svega, članovi obitelji puni su razumijevanja prema njegovu hobiju jer treba ih održavati, brisati prašinu, pravilno čuvati. Više je najdražih predmeta, no svi su, spoznajemo vezani uz nogomet.

„Skupljam sve Cibalijine ulaznice s nogometnih utakmica. Dinamo-Čelik, finale Hrvatskog kupa 1999. s Osijekom, utakmica reprezentacije za 3. mjesto i pobjeda nad Nizozemskom 1998. i finale Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuza, su mi od dražih, a tu je još i serija Inter Toto Kupa, sudjelovanje Dinama u ex YU kupu. Nikada ne bih govorio o vrijednosti jer meni je najvrijednije ono što nemam. Imam puno vinkovačkih knjiga, no ponavljam najdraža mi je ona koju bih htio imati, a još nisam došao do nje”, naglašava.

Kćer Josipa, danas profesorica u vinkovačkoj Gimnaziji, diplomirala je na Hrvatskim studijima na temu Vinkovačkih jeseni, isključivo se koristeći izvorima iz očeve arhive koji su bezbrojni kada su Jeseni u pitanju. Uvijek će biti nešto što želi, a nema.

„Nikada ne možeš imati sve. U tome je draž. Nešto se može nabaviti, ali je preskupo. Puno toga ljudi daruju jer znaju moju strast, no što sam stariji to sam usmjereniji ka raritetima vinkovačkog kraja”, zaključuje Ivan Schweizer, aktivni umirovljeni kolekcionar.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 3 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 4 sata

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 18 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 19 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 20 sati

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Aktualnoprije 22 sata

Pred kraj četvrtog toplinskog vala još jedan poziv na oprez

U tijeku je četvrti toplinski val ovoga ljeta. I dok je promjena najavljena tijekom vikenda uz lokalno moguća i grmljavinska...

Aktualnoprije 1 dan

Hrvatska bilježi 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19

U protekla 24 sata zabilježeno je 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Najčitanije