Obzirom da se prema prognozi tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje snijeg, Hrvatske autoceste oglasile su se priopćenjem za vozače.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici.

Obzirom da se radi o prvim većim snježnim padalinama, HAC apelira na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti.

Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim, upozoravaju kako je u zimskim uvjetima, da bi vožnja bila što sigurnija, potrebna dodatna odgovornost i samih korisnika.

“Naročito apeliramo na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, ne kreću bez zimske opreme te da ne pretječu ralice. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Podsjećamo da se sve informacije redovito objavljuju putem izvješća HAK-a, te na web stranicama HAK-a i HAC-a – Stanje na autocestama. Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111”, navode iz HAC-a.

Zbog nadolazećeg snijega oglasio se i MUP

“Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s snijegom, susnježicom te mogućom kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom te niskim jutarnjim temperaturama. Zbog navedenog, moguća je poledica, odnosno stvaranje snježnog pokrivača, dok se u pojedinim predjelima očekuje i jak vjetar. U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume”, navode u MUP-u.