12 C
Vinkovci
Subota, 30. rujna 2023.

Tijekom noći se urušio dio iločkih zidina starih preko 500 godina

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Desetak metara zidina u Iloku, starih preko 500 godina, tijekom protekle noći se urušilo, piše danas Press 032.

Do urušavanja je došlo na dijelu zidina gdje se provodi projekt „Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku“ vrijednoga preko 67 milijuna kuna od čega 50,4 milijuna kuna su bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Prema navodima mještana, Grad Ilok kao i izvođači radova su već bili upozoreni na činjenicu da se dio zidina potkopava, a da se u isto vrijeme taj dio ne podupire na adekvatan način. Do urušavanja je došlo upravo na tome dijelu zidina radi čega građani traže utvrđivanje krivca i objašnjenje kako je moglo doći do takvoga propusta.

U komentarima se, stoji u objavi, navodi kako je način na koji je poduprt dio potkopanih zidova smiješan, ali i da su ti zidovi tijekom 500 godina izdržali brojne ratove, Turke i razne nedaće. Neki ističu kako se radi o klasičnom kulturocidu i to najvećim od Domovinskog rata kada su umjetnine odnesene iz Muzeja grada Iloka.

U razgovoru s novinarima ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić kazala je kako na tom projektu iločki muzej nije imao nikakav uvid u to što se i kako radi, nego da je sve to imao Grad Ilok.

„Kao ravnateljica muzeja izražavam žaljenje nebrigom za očuvanje kulturno baštine“, rekla je Barić za Press 032.

U međuvremenu je na službenoj Facebook stranici Grada Iloka postavljena obavijest kako je neovlaštenim osobama strogo zabranjeno približavanje građevinskoj zoni oko zidina zbog opasnosti urušavanja te da se ukaže djeci i omladinu na oprez.

Više informacija o tome kako je došlo do urušavanja dijela zidina nema niti gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

„Za sada ne znamo uzroke urušavanja, ali djelatnici nadzora su na terenu i za par dana ćemo imati neki zaključak zašto je došlo do ovoga. Radovi na rekonstrukciji obavljali su se baš na tome dijelu zidina. Urušilo se nekih desetak metara zidina, a problem je što bi se urušavanje moglo nastaviti i dalje pa stoga apeliram na građane da ne prilaze tome dijelu“, istaknula je Budimir.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno