Kod slavljena crkvenih svetkovina i blagdana uobičajeno je svečanije blagovati, a naročito je bogata uskrsna trpeza. Na uskrsnu nedjelju blaguje se svečano i raskošno. Poseban je značaj uskrsnog doručka kojemu prethodi blagoslov jela koje se u crkvu nosi u pletenoj košari.
U Slavoniji na “svetenje” tradicionalno se nose kuhana šunka i drugi suhomesnati proizvodi, kuhana jaja, hren, mladi luk, sol i kruh, rakija ili vino, a košara se prekriva vezenim ubrusima. Blagoslovljena hrana jede se u krugu obitelji za doručak. Uskršnji ručak također se provodi u krugu obitelji, a najčešće blaguje se juha, kuhano meso sa sosom, pečenje s krumpirima uz salate, a nakon toga i kolači.
Prošle godine radost iščekivanja uskrsnog doručka i ručka prošli su u znaku mjera i odredbi propisanih s ciljem sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, a zbog kojih je izostao i blagoslov jela u crkvi te su vjernici u “obiteljskoj liturgiji” sami zazvali blagoslov na hranu koju o Uskrsu uobičajeno nose na blagoslov.
Iako pandemija bolesti COVID-19 niti izdaleka nije prošla, naprotiv, u punom je zamahu još jedan novi val, epidemiološke mjere ove su godine takve da se hrana mogla odnijeti na blagoslov.
U pojedinim župama blagoslov je obavljen još jučer poslijepodne, a pojedinima jutros pa tako i u župi Sv. Euzebija i Poliona gdje je obred predvodio župnik mons. Tadija Pranjić. Vjernici koji donijeli hranu na blagoslov još jednom su pokazali koliko je u katoličkim obiteljima važno blagovanje posvećenoga jela na uskrsno jutro.