Foto: Ilustracija

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom i 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima su stekli nepripadnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna.

Naime, u razdoblju od svibnja 2016. do svibnja 2019. godine osumnjičeni su, kao odgovorne osobe zadruge i više trgovačkih društava sa sjedištima u Vinkovcima, koristeći zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga, međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama te neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za više od 16.946.000 kuna.

Također, utvrđeno je kako su osumnjičeni u tom razdoblju, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

Osumnjičeni su danas, 13. siječnja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske te protiv njih slijedi kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Utaja poreza ili carine“, „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska javlja i kako je jučer, 12. siječnja, policiji prijavljena još jedna krađa ispušnog sustava s automobila Opel Corsa vinkovačkih registracijskih oznaka, vlasništvo 41-godišnjakinje iz Vinkovaca, koji je u vrijeme krađe bio parkiran u ulici Ivana Mažuranića u Vinkovcima.

Počinjena materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja slijedi kaznena prijava za kazneno djelo Krađa nadležnom državnom odvjetništvu.