13 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Uz nas niste sami

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Hrvatska radiotelevizija, u suradnji s udrugom Smiješak za sve i Savezom društava Naša djeca Hrvatske, ovogodišnju završnu emisiju humanitarnog projekta pod nazivom “Uz nas niste sami” posvećuje djeci kojoj je potrebno osigurati dugotrajno liječenje u Osijeku i Rijeci te odraslima s teškoćama kretanja i intelektualnim teškoćama, koji borave u Centru za rehabilitaciju Stančić.

Cilj humanitarnog projekta “Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu” je podići svijest javnosti o potrebama djece na dugotrajnom liječenju i potrebama odraslih osoba s invaliditetom koji ne mogu samostalno živjeti te prikupiti donacije koje će omogućiti bolje uvjete za obje ranjive skupine.

Za realizaciju oba cilja potrebno je 600.000 kuna, pa se ovim putem pozivaju građani i tvrtke da se uključe u akciju donacijom na žiro račun HR35 2340 0091 5110 41446 (za uplate iz inozemstva SWIFT CODE: PBZGHR2 ili pozivom na humanitarni broj telefona: 060 9006. Humanitarna akcija traje od 1. prosinca 2019. do 31. siječnja 2020. Cijena poziva iznosi 6,25 kuna (PDV uključen).


U Hrvatskoj, prema procjenama stručnjaka, oko 1300 djece na godinu ima potrebu za palijativnom pedijatrijskom skrbi, odnosno dugotrajnim liječenjem. Riječ je djeci do 18 godina, koja se nalaze u životno ugrožavajućem stanju za koje je moguće provesti liječenje ili o djeci za čije bolesti suvremena medicina nije pronašla lijek te im je potrebno osigurati intenzivnu liječničku skrb u tijekom duljeg razdoblja. Savez društava Naša djeca Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim društvom socijalne i preventivne pedijatrije te Pedijatrijskim društvom Hrvatske udruge medicinskih sestara i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, želi osigurati bolje uvjete za dugotrajno liječenje djece, opremanjem bolničkih soba za pedijatrijsku palijativnu skrb u dvama županijskim kliničkim bolničkim centrima.

Riječ je o sljedećoj opremi za sobu/prostor prilagođen djetetu na palijativnoj skrbi: komplet za terapiju kisikom, fotelje na razvlačenje, bolnički krevet za intenzivnu njegu, invalidska kolica, aspirator, infusomat, pulsnioksimetar, ručni masažer, računalo, didaktičke igre, digitalni tlakomjer, stolci, stolić. Uz opremanje, pokrenut će se i osnaživanje zdravstvenih djelatnika za pružanje suvremene palijativne pedijatrijske skrbi. Takva skrb unapređuje narušenu kvalitetu života djeteta i njegove obitelji. Opremanjem prostora u KBC-u Osijek i KBC-u Rijeka, omogućit će se kvalitetnija palijativna pedijatrijska skrbi, a time i unaprijediti život najmlađih kojima je takva skrb potrebna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno