- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ulazimo u doba godine kada kihanje, kašljanje, suzne oči i nadražaji grla više nisu samo simptom nevidljive pošasti zvane koronavirus, nego i prvih proljetnih alergija. Peludna sezona započela je već u siječnju cvjetanjem čempresa i johe, ovih dana mjere se visoke razine peluda topole i graba, a uskoro ćemo u zraku osjetiti i čestice peluda visokoalergene breze.

Kihanje je posljednjih godinu i nešto dana postao jedan od glavnih znakova za uzbunu kada je u pitanju koronavirus. Sve druge bolesti i poteškoće kao da su nestale, a gotovo svaki zdravstveni problem vežemo upravo uz ovu, trenutno najpopularniju pojavu na svijetu. Međutim, koliko god neobično ovo zvučalo, alergičarima početkom proljeća može pasti manji kamen sa srca jer simptomi koji bi ih inače asocirali na koronu sada će vjerojatnije biti „samo“ alergija. Osnovna razlika je što kod alergija nikada nećete dobiti povišenu tjelesnu temperaturu.

Uobičajeno je da se s prvim danima proljeća u ambulantama obiteljske medicine pomalo smanjuje broj oboljelih od gripe i virusnih infekcija dišnih putova, a počinju se javljati oboljeli sa simptomima proljetne alergije. Zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku zbog cvjetanja biljaka najjača je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. Peludna je hunjavica sezonska alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije, a procjenjuje se da svaki deseti čovjek ima peludnu hunjavicu.

Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije upozorava kako su simptomi alergijskih bolesti gornjih dišnih putova svrbež nosa, očiju ili usta, otečenost nosne sluznice uz otežano disanje na nos, pojačana vodenasta sekrecija iz nosa, kihanje i kašljanje. Ponekad su otečeni kapci, crvene i suzne oči (alergijski konjunktivitis) te smanjen ili čak potpuni gubitak njuha, što bi u ovo vrijeme moglo zbuniti osobe koje strahuju od moguće infekcije koronavirusom.

„Dodirivanje lica, pogotovo sluznice očiju i nosa, koje je neizbježno kod nazalnih i konjunktivalnih simptoma, preporučuje se raditi papirnatom maramicom koju je odmah potrebno baciti u kantu za otpad. Isto tako, ne preporučuje se boravak na otvorenom od 5 do 10 sati kada je koncentracija peludi najveća, a nije loše boravak na otvorenom planirati u vremenu iza kiše jer ona ispire pelud. Važno je zatvarati prozore i izbjegavati provjetravanje prostorija te sušenje rublje na zraku. Prati redovito ruke te obavezno nositi zaštitnu masku“, poručila je.

Problemi sada započinju za kronične alergičare, a to su ljudi obično srednje dobi i s narušenom zdravstvenom slikom. Oni kojima će se alergija ove godine prvi put pojaviti probleme bi mogli osjetiti upravo počekom travnja, kada proljetna vegetacija bude u zenitu. Zato je važno pratiti peludni semafor i klimatske prilike, posebice jačinu i smjer puhanja vjetra.