Ugledni vinkovački gospodarstvenik Ante Miljak od djetinjstva nastanjen u Vinkovcima, školovanjem i cijelim radnim vijekom vezan za taj slavonski grad, prigrlio ga je čitavim bićem, starajući se da djeluje na njegovu dobrobit, ne samo svojim profesionalnim bavljenjem nego i svesrdnim angažmanom u kulturnom i sportskom životu grada na Bosutu.

Svoj doprinos u borbi za samostalnu i neovisnu Hrvatsku dao je na više načina, a jedan od njih je i bilježenje ratnih razaranja fotografskim aparatom.

Uz fotografije snimljene u mjestima iz kojih se u Slavoniji branila i obranila Hrvatska, snimio je i na stotine i stotine fotografija za vrijeme pregovaranja o mirnoj reintegraciji. „Zastrašujuća ljudska i materijalna razaranja, koja su počinili na prostoru današnje Vukovarsko-srijemske županije, želio sam i morao zabilježiti fotoaparatom, a imao sam priliku to učiniti jer sam kao član tima INA trgovine za mirnu reintegraciju mogao obići većinu naselja bivše općine Vukovar i Vinkovci”, poručuje Ante Miljak. Ljudske žrtve i patnje koje su se događale gotovo je nemoguće zamisliti.

Želio je zabilježiti te događaje kao svjedok vremena i da bi ostavio vjerodostojan dokument te ukazao novim generacijama na besmisao i svu tragediju rata, a isto tako da bi svi uložili ozbiljan i veliki napor da do takvog zla više nikada ne dođe na ovim prostorima.

Svojim aparatom bilježio je, kako kaže, tadašnjost za budućnost kako ne bi bio moguć uzmak jer analogna fotografija ne laže, njome se ne može manipulirati. „No, te duboke rane počinjene na tlu Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, mogu se izliječiti samo istinom, traženjem oprosta za učinjeno, plaćanjem ratne odštete i kažnjavanjem zločinaca. To se mora provesti kako bi se na ovim naši prelijepim prostorima moglo živjeti skladno i u trajnom miru”, ističe poantu cijele priče autor izložbe.