- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Vinkovački ugostitelji sinoć su, trubeći svojim auto sirenama, iskazali nezadovoljstvo i upozorili na situaciju u kojoj su se našli. Njihovo strpljenje je, kažu, na izmaku. Stanje je dodatno pogoršala odluka Stožera o novim mjerama koje su jučer stupile na snagu. Nadali su se, naime, kako će im bit dozvoljeno otvoriti barem terase ako ne i cijele objekte, no, uslijedio je “hladan tuš”. Iz Stožera su priopćili kako je svima dozvoljena prodaja takozvane kave za van dok sve drugo ostaje zatvoreno.

Jučer smo na našem portalu, nakon razgovora s ugostiteljima, pisali kako većina neće ulaziti u taj posao jer se isti ne isplati pa se lako može doći do zaključka kako najnovije popuštanje mjera nije donijelo puno toga dobroga.

“Najviše nas boli odnos prema nama. Mali, srednji i mikro poduzetnici su stup razvoja svake uređene zemlje, a kod nas smo mi na dnu, nezaštićeni i označeni kao netko tko mora iznijeti najveći teret krize. Primjera je puno, osim samog zatvaranja možemo govoriti i o odlukama koje se bile nelogične i dok smo radili. Recimo, ako gost u ugostiteljskom objektu ne poštuje pravila razmaka ili ne nosi masku kaznu će platiti vlasnik. Poanta je da uglavnom sve odluke i zakoni idu na našu štetu, a mi smo ti koji plaćamo poreze i punimo proračun”, priča nam Vatroslav Luburić, vlasnik vinkovačkih Excellent Puba i restorana Lu. Problem je, dodaje, što kao ugostitelji nemaju krovnu organizaciju koja bi brinula za njihova prava i probleme, to bi trebala raditi HGK ali od njih, kaže, nemaju prevelike koristi.

Okupili su se stoga sinoć vinkovački ugostitelji, njih 30, na sastanku na kojem se razgovaralo o zajedničkim djelovanjima i nastojanjima.

“Ne želimo dizati bune, rušiti vlast ili na bilo koji način politički djelovati. Cilj nam je pokazati da smo tu i da je vrijeme da netko sasluša i naše probleme. Dogovorili smo da ćemo se obratiti gradonačelniku s jednim dopisom koji će potpisati svi ugostitelji, a u kojem ćemo ga moliti da se ozbiljno sagleda naša situacija jer smo dovedeni do ruba. Neće to biti neki nenormalni prohtjevi, mi tražimo samo ono neophodno kako bi preživjeli do kraja ove krize. O čemu se konkretno radi, svi će na vrijeme bit obaviješteni kada do kraja usuglasimo naše zahtjeve”, ističe Luburić. Po njegovoj procjeni u Vinkovcima oko 80 osoba ima ugostiteljske objekte, kada se tu ubroje i njihovi djelatnici, članovi obitelji i dobavljači, jasno je koliko ljudi egzistira od ove djelatnosti.