Ako duže čekate na piće nego obično, nemojte se uzrujavati, niti biti bezobrazni. Vi ne znate kakva je situacija iza šanka, jesu li svi zaposlenici na poslu ili se danas ‘krpaju’ jer je netko bolestan.
„Iskreno, jako mi je bilo teško priviknuti se na eure, cijene su se uvećale, međutim nekako i dalje imam osjećaj da je u eurima jeftinije, a zapravo je skuplje. Ljudi ostavljaju različite količine novca kao napojnice, ali i dalje mislim da je bilo više kuna nego eura na kraju smjene”, istaknula je Mia Merli, zaposlenica Exellent Puba u Vinkovcima.
Ona je ove godine završila svoje srednjoškolsko obrazovanje, a već drugo ljeto u nizu konobari, kako kaže želi ljeto provesti korisno, zaraditi, ali i steći dodatne radne navike. Kada krene fakultet želi i dalje raditi, no smatra kako je dobra organizacija ključ dobrog usklađenja fakultetskih obaveza i posla. „Najviše volim komunicirati s ljudima, pomoći im ukoliko im što zatreba, a kao i svaki posao, i ovaj ima neke nedostatke. Recimo, višesatno stajanje, šetnje te poneki zahtjevi gostiju.”
Pozitivna iskustva sa svojim poslom ima Dino Šarić iz Gymnasium Caffe & Lounge bara. Iza sebe ima četiri godine iskustva, a posao mu je dobar jer se stalno nešto novo događa, konstantno upoznaje nove ljude, a uvijek se dogode i neke smiješne situacije. „S eurima je barem meni u početku bilo katastrofalno, trebalo je vremena naviknuti se na novu valutu i cijene, ali ipak sam se uspio priviknuti”, podvukao je dodavši kako je njemu jedina mana na poslu što konobarenje ponekad zna biti poprilično zahtjevno.
Za kraj, posjetili smo Caffe Bar Nostalgiju, gdje nas je dočekao uvijek nasmijani Ivan Maleševac. „Konobar sam sedam godina, a zadnje tri godine radim u ovom lokalu. Sviđa mi se posao, najzanimljivije mi je praviti kave. U smjeni prosječno napravim oko 250 kava, dok sam jednom u prvoj smjerni došao do brojke 350”, kazao je te je dodao kako je u srednjoj školi naučio osnove u poslu, a iskustvo je stekao dugogodišnjim radom.
Zaposlen je u kvartovskom kafiću, što mu zasigurno olakšava odraditi smjenu. „Svi su prijateljski nastrojeni prema meni, a za većinu ljudi unaprijed i znam što će naručiti”, našalio se Ivan. Za kraj, dotakao se i on pitanja promjene valute. Zaključio je kako mu se čini da u eurima ipak ima veći bakšiš. „Primjerice, u kunama je uvijek sve bilo zaokruženo, tipa kava je bila 10 kuna, a onda ljudi jednostavno nisu imali toliki običaj dati napojnicu. Sada, ukoliko je neki proizvod primjerice 1,40 eura, onda će uvijek ostaviti.”
Česte su priče o groznom gostu koji je svojim ponašanjem uvrijedio osoblje kafića, njihov posao je težak stoga im nemojmo dodatno otežavati, budimo prijatelji.