5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Vinkovčani bez straha od pošiljki s kineskog područja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Hrvatska pošta na svojim je službenim stranicama objavila obavijest svim korisnicima kako će ograničenje u zračnom prometu zbog korona virusa utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje.

„Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja korona virusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati”, stoji u priopćenju.

I prije nego su otkazani letovi iz Kine, građani su strepili od svega što im iz Kine dođe na kućni prag. Razni predmeti, garderoba, parfemi, tehnika i ostale sitnice naručene preko platformi eBay, Wish, Alibaba i drugih izazivaju bojazan kod naručitelja zbog koronavirusa, a zbog čega mnogi od njih neotvorene pakete bacaju u smeće.

Bernard Kaić, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje kako straha od pošiljki s kineskog područja nema.

„Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta njegovanjem oboljeloga ili poput manipuliranja  bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi“, pojasnio je Kaić.

Ni građani Vinkovaca nisu zabrinuti zbog novog virusa. Kroz razgovor s nekoliko poštara u gradu saznali smo da nije zabilježen niti jedan slučaj odbijanja ili bacanja pošiljke iz Kine.

„Čuo sam da neki građani Hrvatske bacaju pakete koji pristignu iz Kine, no to se kod nas još nije dogodilo. Nitko od kolega do sada nije imao takav slučaj na području Vinkovaca, kao ni ja, pa mislim da naši građani nemaju straha od zaraze“, rekao nam je poštar opće dostave u Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno