19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Vinkovčanke i gošće ovih dana modu tjeraju u ruhu i duhu prošlih vremena

Više od autora

- vl promo-

U tijeku su 58. Vinkovačke jeseni, a šetajući ulicama našeg prekrasno ukrašenog grada u oko nam upadaju odjevne kombinacije koje odišu tradicijom, ali u jednoj modernoj noti. Bez obzira na godine, nosi se Šokadija.

Govorimo o nepresušnoj dozi inspiracije u kojoj najmanji tradicijski detalji uz dnevni look mogu postati prava top kreacija.

Ovo je vrijeme kada se volimo poigrati posebice dukatima, svilom i čipkom te ponosno prošetati gradom kao što su to nekada radili naši preci u nošnjama.

Oni koji se odvaže na šivanje, ručno rađene čipke i stare stolnjake pretvaraju u najpoželjnije odjevni komad.

„Kada su Vinkovačke jeseni, žene prave haljine ili bluze od koperti, od starih ponjava”, objašnjava Ana Kesegić naša sugovornica sa Slavonskog sokaka gdje sve vrvi od štandova koji odišu modom prošlih vremena.

Što se sve kupuje i kakvi modni detalji krase moderni casual stil otkrili smo baš na tim štandovima domaćih obrta.

„Stari smo izlagači na Vinkovačkim jesenima. Špencle ili reklje su dosta tražene. Šaljemo čak i za Ameriku, Australiju, Novi Zeland. Reklje su specifične jer se svako selo poznavalo po šarama. Nastojimo malo modernizirati što se tiče boja. Mogu se naći još veste i prsluci s motivom pletera”, kaže nam sugovornica sa štanda Domaća radinost.

Već na sljedećem štandu privuklo nas je šarenilo nakita i modnih dodataka. Od šeširića, novčanika, kutija za nakit, torbica, broševa, naušnica s dukatima, kao i ogrlice pa do tabakera, sve dolazi u obzir samo da je u ruhu i duhu naših predaka.

„U novije vrijeme potražnja je za ukrasnim remenima ili pojasevima s motivima koji se mogu nositi uz gradsku odjeću. Tu su i ukrasi oko vrata, sa stakalcima i lažnim dukatima”, ispričala nam je sugovornica sa Sokaka.

Tradicija u našem gradu na odijevnim komadima dominirat će do nedjelje, a ideje za sljedeće Vinkovačke jeseni polako prikupljamo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno