24 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Vinkovci: Energetska obnova tri objekta u funkciji kulture

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Dok kulturnjaci uglavnom miruju kada je riječ o organizaciji događanja držeći se aktualnih epidemioloških mjera i preporuka, Grad Vinkovci za kandidiranje ima pripremljena tri projekta vezana za infrastrukturu u kulturi, u dijelu energije i energetske učinkovitosti.

Grad Vinkovci u 2021. godini planira provedbu tri energetske obnove iz područja Upravnog odjela za kulturu i turizam, koje bi prijavilo na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tim natječajem podupirat će se mjere energetske obnove, koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

Energetske obnove odnose se na zgradu Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, zgradu u Ulici Jurja Dalmatinca, koju koriste Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i vinkovački Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te zgradu Ateljea umjetnika u parku Lenije.

“Sve tri zgrade od velikog su kulturnog značaja za grad Vinkovce te je potrebno dodatno ulagati u njihovo održavanje. Budući da su pojedini segmenti sustava u zgradi dotrajali, energetski su neučinkoviti i nedostatni su u odnosu na zahtjeve važećih tehničkih propisa iz područja toplinske zaštite zgrada, Grad Vinkovci je u 2020. godini pripremio projektnu dokumentaciju, koja je obuhvatila izradu glavnog projekta energetske obnove zgrada i pripadajućih elaborata ukoliko je primjenjivo, ovisno o vrsti građevine, odnosno samih radova zahtijevanih obnovom”, ističe Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Mjere energetske obnove obuhvaćaju temeljitu rekonstrukciju zgrada kroz mjere povećanja izolacije stropnih ploča, ravnog krova iznad grijanih prostora i pročelja, zamjenu vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnju dizalica topline za grijanje ureda, zamjene unutarnje rasvjete učinkovitijom, instalaciju zaštite od munje. Ovim projektima bi se također povećala svijest korisnika o važnosti uštede energije jer i uz najmodernije sustave bez racionalnog gospodarenja energijom nije moguće postići zadovoljavajuće rezultate. Projekti će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2.

“Provedbom navedenih mjera u ovim projektnim prijedlozima, zgrade Gradskog kazališta, Matice Hrvatske i HAZU te Ateljea umjetnika predstavljat će reprezentativne objekte za promicanje energije i energetske učinkovitosti, a samim tim i zaštite okoliša”, ističe Marija Liščić Drmić.

Bit će to značajan iskorak za Gradsko kazalište, Maticu hrvatsku Vinkovci i vinkovački centar HAZU, kao i za Atelje umjetnika. A dok su Kazalište, Matica i HAZU dobro poznati građanima svojim djelovanjem u kulturnom životu Vinkovaca, Atelje umjetnika manje je poznat široj javnosti. Zato podsjetimo, riječ je o objektu u samom središtu grada, u parku Lenije, u blizini tamošnjeg sportskog kompleksa. Starijim Vinkovčanima dobro je poznat kao zgrada skladišta, koja je nekada služila za potrebe Poljoprivrednog fakulteta, a dugo vremena bila je prepuštena propadanju i koristila samo kao spremište za potrebe Vinkovačkih jeseni. Iako ovaj objekt nije zaštićeni spomenik kulture, riječ je o impresivnoj građevini zidanoj od sitne cigle, zidova debelih oko pola metra, koju je bilo šteta ne iskoristiti, a njezino dovođenje u funkciju Grad Vinkovci je povezao s potrebama dionika kulturne scene Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno