5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Za ubojstva devet civila u Bogdanovcima dobio 15 godina zatvora

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Viši sud u Beogradu osudio je Boška Soldatovića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, na 15 godina zatvora zbog ubojstva devet civila albanske nacionalnosti 11. studenoga 1991. godine u Bogdanovcima, a koji su bili pod nadzorom tzv. JNA kod Vukovara. Prema optužnici Tužiteljstva za ratne zločine od 12. prosinca 2018. godine, Soldatović je “bez ikakvog razloga, bez ičije zapovijedi ili odobrenja, u blizini zgrade Mjesne zajednice, pucnjima iz vatrenog oružja lišio života devet civila, mještana nesrpske nacionalnosti, i to: Ljulju Barlecaj, Veru Barlecaj, Mriku Barlecaj, Đulju Barlecaj, Kristu Lešaj, Maniku Lešaj, Prena Krasnićija, Zefa Paljušaja, Nikolu Paljušaja, usmrtivši ih na licu mjesta”, piše Glas Slavonije.

Sud je, na temelju svjedočenja Soldatovićevih suboraca, utvrdio da je on počinio ta ubojstva, a svjedoci koji nisu bili neposredni očevici tvrdili su da se među pripadnicima JNA pričalo kako je te civile ubio upravo Soldatović.

Prilikom odmjeravanja kazne, navodi se u obrazloženju presude, sud je kao olakšavajuće okolnosti optuženom Soldatoviću uzeo u obzir njegove osobne i obiteljske prilike, a kao otežavajuće okolnosti to da je već bio osuđivan i što je iskazao “osobitu bezobzirnost prilikom počinjenja ovog zločina”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno