Foto: Marina Uzelac
Nakon što je dugoiščekivana kompilacija Zagreb Calling: Generacija bez refrena oduševila i publiku i kritiku, vrijeme je za koncertne promocije! Koncertima troje izvođača s kompilacije “Zagreb Calling: Generacija bez refrena” – Klinike Denisa Kataneca, Ivana Grobenskog i ŽEN, 5. lipnja počinje ovogodišnji program “Ljeto u MSU“! “
Ljeto u MSU” jedno je od središnjih kulturnih i zabavnih događanja tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu. Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba u ljetnim mjesecima i omiljeni sadržaj kako za lokalne posjetitelje, tako i za goste i turiste koji se zateknu u gradu. Ljeto u MSU održava se 8. put i to od 5. lipnja do 10. srpnja.
Ograničen broj ulaznica je u prodaji preko Eventima i na recepciji MSU Zagreb!
Porto Morto nastupaju 12. lipnja, a i oni su također jedni od deset izvođača koji su svoje odabrane pjesme izveli uživo i snimili ih samo za kompilaciju “Zagreb Calling: Generacija bez refrena”.
Idejni začetnik kompilacije je producent Vedran Peternel, materijal je sniman u zagrebačkom klubu Kset, a izdanje je na vinilu i digitalnim servisima objavio Menart. Na ploči su se uz spomenute izvođače predstavili još i Sfumato, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman.
Jedan od primarnih ciljeva ovog vinilnog izdanja, ali i koncerata je pokazati i dokazati da Hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu, a izvođači će to još samo dodatno potvrditi kroz nove koncertne nastupe.
Ivan Grobenski je na sceni jednako dugo koliko i nije bio na sceni, a od 2017. pričaju da je odmetnik u kantautorskim vodama. Objavio je tri samostalna albuma (“Lessons in Life and Love”, “On Death & Other Problems” i “Siromahi & Lazari”), tri albuma uživo (“Live Lessons”, “IG and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” i “Zacharana Mochvara FB Live Session”) i “Island Life” EP.  Ivan Grobenski nikada ne uspijeva imati stabilnu postavu benda dulje od 6 mjeseci, a trenutno je oformio sasvim novu postavu s kojom uskoro planira nekoliko premijernih koncerata novog materijala uživo, kako kaže, pred zaraženom publikom s negativnim testom i bez simptoma. Za kompilaciju Zagreb Calling je odabrao pjesmu “Kmica kmici grize repa”.
Psihodelični avant folk bend Klinika Denisa Kataneca je četvorka predvođena dečkom iz Dubrave koja melje sve pred sobom i rastavlja vas na komadiće emocijama svih boja. Denis je u zadnjih deset godina, sa svojih desetak albuma postao kultno ime nošeno osebujnim vokalom i začudnim stihovima punim gorčine i neodoljive ljepote. Estetika mraka i lošeg, u novom, blještavom odijelu, dolazi na krilima albuma “Jada Jada” kojeg su kritičari proglasili jednim od najboljih albuma 2020. godine, a koji će krajem lipnja na vinilu biti objavljen za Menart. Bend čine: Branimir Norac, Vinko Vujec, Karlo Cmrk i Denis Katanec. Za “Zagreb Calling: Generacija bez refrena”, odabrali su pjesmu “Mala Snaga II”, a  nastup u MSU iščekuju s nestrpljenjem:
“Veselimo se da nakon toliko vremena izbacimo svu energiju koju smo zarobili u nama tokom ove dvije grozne godine.”
Debi audio-vizualnog projekta ŽEN “I onda je sve počelo” (2013.) izdan za queer feminističku etiketu Unrecords iz Beča(Austrija), te sljedeći album “Jantar” (2015), izdan kao koprodukcija austrijskog Unrecords i francuskog Vox Project, plasirali su ih među najprodornije i najsvježije bendove šire regije. Za kompilaciju “Zagreb Calling: Generacija bez refrena” odabrale su pjesmu “Opet gange”:
“Onaj tko se kvalitetnije podružio sa ŽEN zna da večeri često završavaju pjevanjem etno pjesama, uglavnom sa područja Balkana. Volimo to iskonsko narodno dvoglasje i troglasje čije rezoniranje dominira nad svim modernim vokalnim dionicama, pa se iz te ljubavi stvorila i ideja da i mi napravimo jednu “narodnu”. Tema pjesme je ljubavni trokut između tri žene na selu.”
ŽEN su nastupile na brojnim većim europskim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Welcome to the Village…) i klubovima od Balkana do Baltika, od Atlantika do Visle. Od 2017. udružuju su snage s Moonlee Records, što je urodilo njihovim trećim albumom “Sunčani ljudi”. 2020. izdaju kompilacijski album “Blender” s remixevima pjesama s prethodna tri albuma.
Ulaznice za “Ljeto u MSU”  prodaji su na prodajnim mjestima Eventima, na eventim.hr i blagajni MSU!