Foto: Hrvatski Radio Vukovar/ J.Vrdoljak

U Vukovaru je danas obilježena 28. obljetnica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 22. godina od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Podno spomen obilježja žrtvama iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Zbog ovih značajnih događaja u povijesti stvaranja Republike Hrvatske odana je danas zahvala svima onima koji su svoje živote položili u temelje Lijepe naše. Vijenac je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, zajedno s gradonačelnicima i načelnicima, pročelnicima Upravnih odjela, predsjednikom i potpredsjednicima te vijećnicima Županijske skupštine, potom predstavnicima Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio načelnik PU Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, članovima Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije kao i gradonačelnicima i načelnicima nekada okupiranih područja naše županije.

„Vijest o  međunarodnom priznanju Hrvatske primili smo svi s oduševljenjem. Danas odajemo počast i zahvaljujemo onima koji su najzaslužniji, onima koji su dali svoje živote za međunarodno priznaje Hrvatske. Zahvaljujući njima gradimo Hrvatsku kakvu su oni zamišljali i to moramo nastaviti za boljitak Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Slavonije i Srijema i za cijelu Hrvatsku“, rekao je župan Božo Galić.

Potom je vijenac položio izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH – zapovjednik Zapovjedništva gardijske oklopno mehanizirane brigade HV Vinkovci, brigadni general Mijo Validžić te izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno zamjenicima gradonačelnika Marijanom Pavličekom i Ivanom Mujkić.

„To je datum kada je Hrvatska međunarodno priznata i kada smo nakon devet stoljeća postali dio slobodnih naroda i država. Zahvaljujući mudroj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, okupirani teritorij istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bez ijedne žrtve vraćen je u međunarodno pravni poredak Republike  Hrvatske. Upravo ovdje na Memorijalnom groblju, želimo se zahvaliti onima koji su bili najzaslužniji za stvaranje hrvatske države“, rekao je Pavliček.

Nakon polaganja vijenca i molitve održan je svečani prijem u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Palači Srijem te je prikazan dokumentarni film o događanjima tijekom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.