Danas je na nacionalnim portalima osvanula vijest koja dolazi iz Slavonije, a brzo je odjeknula i stvorila lavinu komentara na društvenim mrežama, a tema je isplata božićnica. Gdje je, kako se navodi, Osatina grupa svojim zaposlenicima zbog bolovanja preko 10 dana u ovoj godini smanjila iznos božićnice pojedinim zaposlenicima.

Malo smo prolistali i Zakon o porezu na dohodak, te Pravilnik kojim se određuje iznos za regres i božićnicu, a koji spadaju pod istu kategoriju. Pa je tako prema navedenom Pravilniku određen iznos za svakog zaposlenog do 2500 kuna neoporezivo u jednoj godini. Razlika u ove dvije naknade je taj što je regres naknada za korištenje godišnjeg odmora, te zaposlenik nema pravo na isplatu ukoliko je koristio bolovanje, neplaćeni, te porodiljni ili rodiljni dopust. Božićnica se ipak u pravilu isplaćuje svim zaposlenicima u jednakom iznosu i ne ovisi o broju odrađenih dana iako izuzetaka uvijek ima.

Ono što je sigurno, a provjerili smo u nekoliko najvećih tvrtki u Vinkovcima i okolici većina će božićnice dobiti ovisno o kolektivnom ugovoru ili nekom drugom aktu unutar tvrtke. Pisalo se i o nejednakim isplatama božićnice u DI Spačva, te smo kontaktirali predsjednika Uprave Josipa Faletara koji nam je potvrdio da se zaista radi o nejednakim isplatama, ali je riječ o dugogodišnjem obliku isplate prigodnih nagrada, a ostvaruju ih svi radnici koji su proveli na poslu više od 80% sati prema ugovoru o radu i to u iznosu od 1950 kuna. Svoje božićnice dobili su prošloga tjedna i umirovljenici s područja grada Vinkovaca i to ovisno o iznosu njihove mirovine, a potvrđeno nam je i iz Grada kako će božićnice i to u istom iznosu dobiti i svi zaposlenici gradske uprave, dok će gradske tvrtke božićnice isplatiti ovisno o mogućnostima.

Božić s malo podebljanim računom dočekat će i djelatnici Hravatskih šuma, Hrvatske vojske i MUP-a, a ono što nismo sa sigurnošću doznali hoće li prosvjetari koji su prošli tjedan završili višetjedni štrajk dobiti svoje uplate i u kojem iznosu.

Bilo kako bilo zasigurno će i ovaj Božić neki dočekati u izobilju, a neki će doslovno gladovati, pa sjetimo se njih u ovo vrijeme darivanja.