Danas je veliki dan za hrvatsku, ali i vinkovačku kulturu. Zahvaljujući praunuku Josipa Kozarca Velimiru Šurini (1939.) Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bogatija je za sadržajnu „Novu rukopisnu zbirku Josipa Kozarca” koja je danas predstavljena u predvorju vinkovačke knjižnice, no zbog epidemioloških razloga izložba nije dobila pozornost kakvu zaslužuje.

Pisana riječ i kulturna baština u rukopisima Josipa Kozarca, koju je 1966. godine vinkovačka knjižnica otkupila, izgorjela je, kao i njegov radni stol, 1991. godine. Trideset godina poslije ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Vedrana Lugić, dobila je poziv praunuka Josipa Kozarca, Velimira Šurine, nakon čega je Šurina darovao ostavštinu od iznimne važnosti svog pradjeda i istaknutog hrvatskog književnika.

Zbirka Josipa Kozarca sastoji se od 32 pisma, 1 službenog dopisa, 7 dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisane posjetnice Josipa Kozarca i dvije rukopisne kartice. U ostatku ostavštine nalaze se i dokumenti od neprocjenjive vrijednosti kao što su izvorni dokumenti Josipa Kozarca, supruge Fanike i Terezije Kozarac, mnoštvo fotografija i novinskih članaka s kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća, kao i Kozarčeva šumarska čuturica te knjiga koju je Josip Kozarac čitao na samrti.

„Ovo je neopisivo bogatstvo kulturne baštine za našu gradsku knjižnicu, grad Vinkovce, ali treba naglasiti kako je ova izložba i od nacionalne važnosti”, rekla je ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić nakon čega se zahvalila profesorici i doktorici znanosti Sandi Ham koja je doktorirala na jeziku Josipa Kozarca.

„Proučavajući i analizirajući pisma i pjesme Josipa Kozarca potvrdila autentičnost njegovih rukopisa”, dodala je ravnateljica. Ovom velikom darovnicom vinkovačkoj knjižnici Šurina je htio sačuvati uspomenu na svoju baku, kćer Josipa Kozarca, i vratiti zbirku gdje i pripada, Vinkovcima i gradskoj knjižnici, poručila je Lugić.

Velikom kulturnom događaju za naš kraj, ali i za Hrvatsku nazočio je gradonačelnik Ivan Bosančić. „Izložba pokazuje kako nas Kozarci uvijek iznova oduševe kao i njihovi radovi koji izazovu veliko zanimanje građana, ali i struke. Kozarčeva djela proširila su glas grada Vinkovaca, a isto tako ova će izložba odjeknuti van našeg područja”, izjavio je gradonačelnik Bosančić.

Voditelj zavičajne zbirke u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, Tihomir Marojević, naglasio je kako je Kozarčev književni rad predstavljen u dva segmenta, a jedan od njih su pjesme od kojih su neke popraćene ilustracijama, a upravo te ilustracije nam govore kako je Josip Kozarac uz sav doprinos književnoj baštini, bio i karikaturist što je za nas jedna nova spoznaja. Jedan predmet Josipa Kozarca privukao je posebnu pozornost, ali se koncepcijski ne uklapa u izložbu, a to je slavonska čuturica. „Kako mi Kozarca doživljavamo prvenstveno kao književnika, a onda i kao šumara, odlučili smo javnosti predstaviti i čuturicu”, poručio je Marojević.

I za kraj jedna zanimljivost, u razgovoru sa Šurinom iz gradske knjižnice su saznali kako Josip Kozarac ima svoje potomke od kojih većina živi u Australiji.