Zbog koronavirusa moguća nova financijska kriza

0
212

Koronavirus najveća je prijetnja globalnom gospodarstvu od financijske krize iz 2008. godine, poručili su jučer iz Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj.

Crni scenarij bio bi, kada bi u slučaju nekontroliranog širenja bolesti, eurozona i Japan upali u novu recesiju. Virus, koji se širi iz Kine, uzrokuje ne samo zdravstvene probleme nego i poremećaje u gospodarskim aktivnostima, jer zbog bolesti dolazi do slabijeg kretanja ljudi, robe i usluga, narušenog povjerenja poslovnih čelnika i potrošača te posustajanja proizvodnje. Procjenjujući izglede za svjetsko gospodarstvo definirali su povoljniji scenarij prema kojem je širenje koronavirusa u velikoj mjeri ograničeno te onaj baziran na domino-efektu širenja zaraze diljem svijeta.

Čak i u slučaju povoljnijeg scenarija globalno će gospodarstvo prema OECD-ovim procjenama oštrije posustati u prvoj polovini ove godine zbog pritisaka na lance nabave i na robu i sirovine te pada turističkog prometa i slabljenja povjerenja. Prema tom bi scenariju svjetsko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 2,4 posto, za pola postotnog boda slabije nego u 2019.

Nakon toga bi u 2021. trebalo ubrzati na 3,3 posto, procjenjuju u OECD-u. Oštro su pritom snižene projekcije rasta za kinesko gospodarstvo u kojem se očekuje slabljenje rasta u ovoj godini ispod pet posto, nakon 6,1-postotnog rasta u 2019. U slučaju bržeg širenja zaraze duž šire azijsko-pacifičke regije i na razvijena gospodarstva, u skladu s tijekom epidemije u Kini globalni bi rast mogao skliznuti na svega 1,5 posto, upozorava OECD. Time je prepolovljena njegova projekcija iz studenoga.