16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Zlatna misa velečasnog Slavka Vranjkovića

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Umirovljeni svećenik Slavko Vranjković, dugogodišnji nuštarski župnik (1998.-2022.), 13. studenoga proslavio je svoju zlatnu misu u župnoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina u Vrbanji gdje je prije 50 godina imao i svoje mladomisničko slavlje nakon svećeničkog ređenja u zagrebačkoj katedrali.

„U meni je Tvoja riječ postala izvor. Voda živa, krvotokom teče.“, naveo je vlč. Vranjković kazavši: “Prošlo je 50. godina od prve Mise. Svi žele dugo živjeti, a nitko ne želi ostarjeti. Tko bi rekao dok sam rastao na ravnici slavonskoj u Vrbanji, Kolodvorska sedam, da ću postati svećenik? Godine su prošle u službi Tebi i narodu. Moje su ruke postale Tvoje, spremne za zagrljaj, blagoslov i dodir s vječnošću dok Te drže uzdrhtale.“

Vlč. Vranjković zahvalio je svima koji su mu pomogli na njegovom svećeničkom putu te biskupima koji su mu uputili pismo čestitke.

„Vjerujemo da je Božja providnost pratila Vaš dosadašnji svećenički hod: najprije u Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca kroz četiri godine, a potom od 1976. do sada u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Najprije ste kroz tri godine bili duhovni pomoćnik u Valpovu. Župnička služba u dvije župe, u Harkanovcima 18 godina i u Nuštru 24 godine. Vjernici Vas pamte kao izvrsnog propovjednika, koji se trudio biti blizak i vjernicima praktikantima, ali i onima na rubu crkvenoga života. Pastoralne potrebe i zahtjevi poratne obnove potaknuli su Vas da se uz izgradnju žive Crkve posvetite i izgradnji čak triju crkava: u Ivanovcima, Ceriću i Marincima te obnovi raznih crkvenih objekata”, stoji u pismu nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskupa u miru Marina Srakića i pomoćnog biskupa Ivana Ćurića.Vlč. Vranjković, istaknuli su, uz župnički rad uvijek je pronalazio vrijeme i za pisanje i slikanje. Objavio je više zbirki pjesama i pripovjedaka, a za literarni rad primio je i brojne nagrade. Iza sebe ima niz samostalnih i skupnih izložbi te nekoliko likovnih mapa.

Sjedinjujemo se danas, poručili su, zajedno s vama i svima sabranima u crkvi Preslavnoga Imena Marijina, „u zahvaljivanju Gospodinu za Vaš plodan svećenički život i u molitvi da Vas raspeti i uskrsli Gospodin svojim Svetim duhom krijepi u dobrom zdravlju u umirovljeničkim godinama koje su pred Vama i u Vašem višestrukom svećeničkom predanju na dobrobit sveopće i naše mjesne Crkve. Dok Vam od srca čestitamo, za Vas molimo iskustvo trajne Božje blizine i zaštite.”

Vlč. Slavko Vranjković (1945., Posuški Grac, Hercegovina), osnovnu školu završio je u Vrbanji, a gimnaziju i Teološke studije u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1972. godine. Svoje svećeničko poslanje uvijek stavlja na prvo mjesto, a nakon toga dolaze i slikanje i pisanje. Nagrađivani je prozaist i pjesnik, autor je recitala i drama, suradnik je u mnogim periodikama i časopisima. Njegova knjiga pjesama “Ecce Homo”darovana je i papi Benediktu XVI. za njegova posjeta Hrvatskoj. Slikarstvom se bavi od 1976. godine, a slika u tehnikama ulja, ulja na staklu, akvarela, pastela, tuša, olovke i ugljena. Iza sebe ima više od 30 samostalnih i nekoliko skupnih izložbi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno