Na sinoćnoj dodijeli najveće hrvatske medijske nagrade Zlatni studio trijumfiralo je Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci s tri osvojene nagrade.

U kategoriji Najbolja muška kazališna uloga Zlatni studio otišao je u ruke Miroslava Čabraje, za ulogu Mate u predstavi „Štajga“, Matea Marušić osvojila je nagradu Najbolje novo lice u kazalištu i na filmu, a predstava “Štajga” Ivane Šojat u režiji Jasmina Novljakovića osvojila je Zlatni studio u kategoriji Najbolja predstava.

Sinoćnja dodjela Zlatnog studija s tri nominacije i sve tri osvojene nagrade bila je za vinkovačke kazalištarce nešto što se uistinu ne doživljava svaki dan, a za dojmove, koji se još nisu pravo niti slegli, danas smo pitali Zdenka Rečića, ravnatelja GK “Joza Ivakić” i članicu profesionalnoga glumačkog ansambla ovoga kazališta Mateu Marušić.

“Ponajprije zahvala Ivani Šojat, koja je napravila dobar tekst, redatelju Jasminu Novljakoviću, glumačkom ansamblu i cijelom autorskom timu, koji su, svi zajedno, napravili odličnu predstavu, a taj dobar rezultat je dao vjetar u leđa žiriju da nas nominira. Ali te nagrade ne bi bilo bez svih Vinkovčana koji su glasali i svih prijatelja Vinkovaca, ali vjerojatno i svih željezničara koji su glasali za našu odnosno svoju predstavu. Jer ovo je predstava o svim bivšim, sadašnjim i budućim željezničarima, predstava o našim Vinkovcima i prepoznata je kao nešto što je dobro”, ističe Zdenko Rečić.

“Štajga” je, kaže Rečić, apsolutno vinkovački projekt bez obzira što je uključeno i puno Osječana.

“Ipak, na kraju ova je predstava uspjeh svih nas i ne treba se dijeliti, baš kao što je predstava, koja je vinkovačka i govori o vinkovačkom kolodvoru, predstava i željezničara u Kninu, Splitu, Osijeku, bilo gdje u Hrvatskoj. To je predstava o svima njima, a najviše o nama Vinkovčanima”, ističe Zdenko Rečić.

Konkurencija je, kaže, bila stvarno velika, a finale sa HNK Split i zagrebačkom Gavellom krajnje neizvjesno jer je o kvaliteti ova dva kazališta bespredmetno i pričati. Zadovoljstvo zbog osvojenih nagrada tim je veće, kao i zbog nekih “po prvi put” činjenica.

“Koliko smo mi malo “vrtili” povijest Zlatnog studija, nikada ni jedno kazalište iz Slavonije nije bilo nominirano, a ne da je osvojilo nagradu, nikada ni jedan kazališni glumac iz Slavonije nije nominiran i nikada ni jedno kazalište iz cijele Hrvatske nije na jednom izboru osvojilo tri nagrade od četiri moguće. Tako da smo se mi na jedan poseban način upisali u povijest Zlatnog studija i jako smo ponosni zbog toga” ističe Zdenko Rečić.

Sama svečanost, kaže, bila je doista glamurozna, sve je bilo puno poznatih javnih osoba, slikanja, davanja izjava, no, na kraju, na njihovom su stolu bile tri nagrade.

“Zato još jednom zahvaljujem svim Vinkovčanima i svima onima van Vinkovaca koji su glasali za nas, a glasovi su stizali iz Hrvatske, ali i iz Hercegovine, Njemačke… Ima nas Vinkovčana i ima jako puno prijatelja Vinkovaca, onih koji kada dođu u Vinkovce zavole grad. Ima nešto u tim našim Vinkovcima”, ističe Zdenko Rečić.

U zadnjih nekoliko godina, kaže, tko prati vinkovačko kazalište, od “Staklene menažerije”, “Boing Boinga”, “Gospođice Julije” ili sada najaktualnije “Štajge”, može vidjeti kako se tu događa jedna stvarno lijepa kazališna priča.

“Sve to što se događa stvaramo mi u kazalištu, ali zahvaliti moram Gradskoj upravi, koja nam daje odriješene ruke i da ja kreiram program i biram tekstove. Iz komunikacije s drugim ravnateljima znam da svuda nije tako. Ima slučajeva gdje se politika želi miješati u rad kazališta, ali ja imam sreću da imam podršku Gradske uprave, koja se apsolutno ne petlja u kazališni program, a mene su postavili tamo da ja to radim. Igrom slučajnosti ili igrom velikoga truda i rada, rezultati se vide”, ističe Zdenko Rečić.

Ne manje raspoložena bila je jutros i Matea Marušić, koja je sa Zlatnim studijem nastavila niz prestižnih nagrada kao mlada glumica.

“Jako mi je drago da smo u sve tri nominacije uspjeli i osvojiti nagrade i da je našu “Štajgu” prepoznala i struka i publika. Ovo je zaista velika stvar pogotovo za ovu kategoriju gdje je bila velika konkurencija. Tri Zlatna studija zaista su jedna velika čast za naše kazalište, a meni Zlatni studio jako puno znači pogotovo za dalje jer ova nagrada glasi kao najveća medijska nagrada, ima veliki odjek i naravno da me preporučuje za dalje, za neke nove projekte i veselim se tome”, ističe Matea Marušić.

A u novom projektu Matea Marušić je i u svom matičnom kazalištu. U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”, naime, intenzivno se radi na novoj predstavi “Što žena umije” u režiji i dramatizaciji Biljane Čakić, a prema motivima jednočinke Marije Jurić Zagorke.

“U podjeli smo Selena Andrić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Zorko Bagić i ja, a s nama su i studentice glume s osječke i riječke akademije, Nataša Veselinović, Lucija Subotić i Laura Salov. Za promjenu radimo na jednoj komediji i jako je lijepo raditi na ovoj predstavi. Znači, riječ je o Zagorki s kojom se nisam imala prilike još susresti na ovaj način i bilo je vrlo zanimljivo istraživati o njenom životu. Mislim da se pogodila jedna dobra ekipa, a ovu smo komediju raznim improvizacijama i prepoznatljivim humorom pokušali približiti vinkovačkoj publici tako da vjerujem da je i životna i naravno, pozivam sve 5. ožujka na našu premijeru”, ističe Matea Marušić.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX
Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX