Članovi udruge “Ponos domovine”, kako ističu, zabrinuti su spoznajom o vrlo oskudnom znanju mladih naraštaja o Domovinskom ratu. Njihova saznanja dodatno su potkrijepljena slabim poznavanjem povijesti svoje domovine koju su srednjoškolci pokazali na prvoj provedbi državne mature.

“Nažalost, ništa nije bolja situacija ni u drugim društvenim slojevima, što nas je ponukalo na akciju i poduzimanje određenih koraka u promjeni takvog stanja. Za razliku od, do sada provedenih, manje-više pojedinačnih pokušaja promidžbe Domovinskog rata i domoljublja odlučili smo se za drugačiji pristup. Odnosno, osmislili smo sustavni ulazak u populaciju mladih naraštaja, srednjoškolaca višemjesečnim projektom pod nazivom “Ponos Domovine”.
Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se provjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, Hrvatsku povijest i zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i slično”, objašnjavaju u udruzi. Tako će pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz pokroviteljstvo gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i uz pokroviteljstvo sportskog dijela natjecanja od strane Hrvatskog olimpijskog odbora,  uskoro krenuti eliminacijska faza natjecanja “Znanjem i igrom na ponos Domovini”.

Eliminacijska natjecanja po gradovima bit će održana 14. i 21. veljače, dok su poluzavršna natjecanja na rasporedu 2. ožujka u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vukovaru, 8. ožujka u Gimnaziji Sesvete, 9. ožujka u Srednjoj školi u Delnicama, 16. ožujka u 2. Gimnaziji Varaždin, 22. ožujka u Širokom Brijegu, te 23. ožujka u Turističko-ugostiteljskoj školi Split. Završno natjecanje na programu je od 4. do 6. travnja u prostoru Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

“Suočeni s posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojem je materijalno bogatstvo u prvom planu zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga nije čudno kako mnogi nisu svjesni značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno, s ciljem očuvanja dugo očekivane države, razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem već odgojem i slobodno se, svojevoljno prihvaća. Razlog je to pokretanja našeg projekta i ulazak u populaciju mladih naraštaja kako bi spoznali te iskre no i s punim srcem njegovali domoljublje i povijesne tekovine svojih pradjedova. Jer bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti”, poručuju iz udruge Ponos domovine.