18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

“Žrtve prestaju biti samo brojke bez imena i lica, svedene na brojčanu statistiku”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
27. siječnja svake godine obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj dan obilježava se diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, a tomu su se kroz jedno zanimljivo istraživanje priključili i učenici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.

27. siječnja 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva, a oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, izvannastavna skupina Poljoprivredno šumarske škole Mladi povjesničari, zajedno s nastavnicom povijesti Ružicom Lenđer, provela je mali istraživački rad na temu Židovi Vinkovčani – žrtve logora Jasenovac i Stara Gradiška.

“Istraživanjem i prikazivanjem života žrtava prije holokausta htjeli smo postići zadani cilj: žrtve prestaju biti samo brojke bez imena i lica, svedene na brojčanu statistiku”, poručili su iz škole.

Sukladno održavanju online nastave, istraživački rad odrađen je korištenjem online pregleda i pretrage poimeničnog popisa žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941. – 1942. kako bi se kreirao popis Židova Vinkovčana stradalnika logora Jasenovac i Stara Gradiška koji je rezultirao najprije pretragom, a kasnije i predstavljanjem biografija žrtava.

Na istraživanju i kreiranju e-knjige sudjelovali su Mladi povjesničari Ena Kudra 3.e, Manuela Vidović 3.e, Petra Mikić 3.e, Amanda Petrović 3.b, Laura Zečević 3.b i nastavnica povijesti Ružica Lenđer.

Rezultate rada prikazali su u digitalnoj knjizi koju možete pronaći ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno