Večeras je u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” otvorena izložba pod nazivom “Sporedni kolosijek”, a koju autorski potpisuje poznati vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki. Izložba je nastala u organizaciji Hrvatskog željezničkog muzeja i Gradskog muzeja Vinkovci, Galerije te Ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima kao nastavak obilježavanja 140. obljetnice pruge Dalj-Vinkovci-Slavonski Brod.

Sastoji se od dviju fotografskih serija: “Portreti željezničara” i “Teretna” koje predstavljaju niz autorovih impresija s nekadašnjeg vinkovačkog teretnog kolodvora. Izložba je u međuvremenu posjetila i Španjolsku te na Photodays u Rovinju osvojila drugo mjesta u konkurenciji portreta.

“Prije tri ili četiri godine čuo sam da infrastruktura teretnog kolodvora u Vinkovcima ide u demontažu i da taj prostor više neće služiti svrsi – naravno, nakon ratnih razaranja, preusmjeravanja prometa i propadanja firmi velika se većina željezničkog prometa smanjila pa je i logično da u takvom obliku teretni kolodvor više ne treba. Odlučio sam to zabilježiti prije demontaže. Jedan dio izložbe, o samom teretnom kolodvoru, postavljen je na kolodvoru u bivšoj čekaonici što je danas poznato kao zbirka Željezničkog muzeja u Vinkovcima. Poslije se nametnulo da napravim portrete tih željezničara koji su doživjeli mirovinu pa i radili na tom kolodvoru, stoga smo napravili seriju portreta željezničkih umirovljenika. Priča je rasla pa smo napravili još jednu seriju aktualnih zaposlenika na željeznici. Ova izložba poslije Vinkovaca seli u Željeznički muzej u Zagrebu gdje će postati dijelom njihove stalne zbirke”, istaknuo je Tanocki.

Izložbu su uz autora otvorili ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković i kustos galerijskog odjela Ivica Belamarić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj, zatim ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja Tamara Štefanac te predstavnik Grada i član Uprave HŽ Infrastrukture Krunoslav Papić.

Izložba je također i dio programa 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji.