- Reklama -
I drugi dan 3. Filmskog festivala glumca je iza nas. Sinoć smo gledali u posve uredno popunjenoj dvorani zanimljiv film Sam samcat, redatelja Bobe Jelčića, dramu koju gradi na dramaturški jednostavnoj i teškoj radnji, o čovjeku koji postaje žrtvom državnog birokratskog aparata u borbi za vlastitu kćer. No pozadinski kadrovi pojačani zvukovima koje stvaraju njegovi protagonisti su maestralni, i vrijedni divljenja, svake pozornosti i preporuke. Jedino ostaje žal što nitko od autora nije došao predstaviti svoj film.
3. Filmski festival glumca, 5. listopada 2019. pred početak projekcije filma Sam samcat | Foto: Goran Čelig
Dakle, nakon jedne pomalo opuštenije večeri, slijedi nam treći dan festivala koji će biti prebogat sadržajem: već u 18:00 sati 3. Filmski festival glumca publici nudi film za mlade Moj dida je pao s Marsa, koji će prije početka projekcije najaviti njegov redatelj Dražen Žarković te mlada glumica Lana Hranjec koja u filmu igra naslovnu ulogu, djevojčicu Unu…
U 20:00 sati gledamo najnoviji Brešanov film Koja je ovo država a detalje oba vam donosimo u nastavku…

Moj dida je pao s Marsa (18:00 sati)

HR, LU, NO, CZ, SK, SLO, BA | 2019 | 79’
pustolovni ZF film za djecu
U jednom trenu život djevojčice Une se sasvim preokrene; njenog djeda otmu izvanzemaljci, a njena mama iznenadno kolabira. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam izvanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Una i robotić imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda. Kroz tu nesvakidašnju pustolovinu izgradit će se njihovo prijateljstvo, čistu robotsku logiku zamijenit će emocije, a Unina nesebična ljubav naći će načina kako spasiti svoju izvanzemaljsku obitelj.
Režija: Marina Andree Škop i Dražen Žarković
Scenarij: Pavlica Bajsić Brazzoduro, Branko Ružić
Uloge: Lana Hranjec, Ozren Grabarić, Petra Polnišova, Alex Rakoš, Tonka Kovačić, Nils Ole Oftebro, Lucija Šango, Sven Barac
Produkcijske kuće: Studio dim, Wady Films (LU), Filmbin (NO), MasterFilm (ZC), Artileria (SK), Senca Studio (SI), Fabrika (BiH), HRT, Magiclab (CZ), Art Rebel 9 (SI)
Distribucija: 2i Film
Međunarodni festivali: KinoKino International Film Festival for Children – Zagreb veljača 2019, JEF Festival – Antwerp i Bruges ožujak 2019, FIFEM Montreal International Children’s Film Festival – Montreal ožujak 2019, BUFF Film Festival- Malmo ožujak 2019, Kristiansand Film Festival – Kristiansand, travanj 2019, Zlin Film Festival – Zlin, svibanj 2019, Pula film festival – srpanj 2019.
Moj dida je pao s Marsa, 2019. | Ozren Grabarić, glas (Dodo) i Lana Hranjec (Una) | Screenshot: Studio dim
Dražen Žarković je rođen u Zagrebu 1970. godine. Freelancer je, a radio je kao scenarist i redatelj na brojnim igranim i dokumentarnim filmovima. Od 1994. režirao je 4 igrana filma, 6 TV-serija te brojne kratke i dokumentarne filmove. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj filmski i televizijski rad.
Marina Andree Škop rođena je 1973. u Sarajevu. Suvlasnica je produkcijske kuće Studio dim, gdje radi kao redateljica i producentica. Posljednjih godina radila je kao voditeljica razvoja na popularnim TV serijama za djecu. Njezin autorski dokumentarac “Sevdah” osvojio je nagradu publike na Sarajevo Film Festivalu 2009. te nekoliko drugih nagrada.


Koja je ovo država (20:00 sati)

HR, PL, SRB | 2019 | 118’
politička satira
Režija: Vinko Brešan
Scenarij: Mate Matišić
Uloge: Lazar Ristovki, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Alma Prica, Sebastian Cavazza, Daniel Olbrychski, Ksenija Marinković, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran Navojec, Bojan Navojec, Goran Bogdan, Dražen Kuhn, Luka Dragić, Nikša Butijer
Produkcijske kuće: InterFilm, Orka Producions Studio, Zillion Films
Distribucija: 2i Film
Suicidalni general, ministar Vlade Republike Hrvatske koji sam sebe, dobrovoljno, zatvori u zatvorsku ćeliju te četvorica muškaraca različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije pokušaju ucijeniti Vladu, isprepliću svoje sudbine u gomili apsurdnih situacija…
Vinko Brešan rođen je 1964. u Zagrebu. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu i Filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Njegov debitantski igrani film “Kako je počeo rat na mom otoku” je, nakon “Titanika”, najgledaniji igrani film u hrvatskim kino-dvoranama od 1990. godine.
Koja je ovo država (Zdenko Jelčić, Krešimir Mikić i Mate Gulin), 2019. | Screenshot: Interfilm
Filmovi “Maršal” i “Svjedoci” nagrađivani su na festivalima u Berlinu i Karlovym Varyma. Mračna komedija “Svećenikova djeca” (2013.) nominirana je za Najbolju komediju Europske filmske akademije i distribuirana u 30 zemalja diljem svijeta. Režira i u kazalištu.