Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije, a ova je vojna operacija, uz Bljesak kojim je oslobođena Zapadna Slavonija, bila ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskoga rata i koja je zadala konačan udarac velikosrpskoj ideji.

Vojno-redarstvena akcija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. godine i tom su prilikom oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

U prvim satima nakon početka oslobodilačke operacije predsjednik dr. Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava.

Proglašavanjem 5. kolovoza 1995. godine i Danom hrvatskih branitelja, htjelo se ukazati na značaj hrvatskih branitelja u borbi za slobodu zemlje, ali i dati svim onima koji su se borili u Domovinskom ratu značaj pobjednika. Operacija Oluja stoga se smatra završnim činom Domovinskog rata. Drugim riječima, 5. kolovoza ne slavi se simbolički samo akcija Oluja, već i sve prijašnje vojne akcije koje su dovele do najveće bitke na ovim prostorima od Drugog svjetskog rata.

Tako na primjer Oluja nije bila moguća u izvedenom obliku bez operacije Ljeto, koja joj je prethodila. Cijeli Domovinski rat na taj je način za sadašnje i buduće generacije označen praznikom koji je ujedno i dan najslavnije vojne akcije, ali i dan hrvatskih branitelja. Središnja proslava i ove će godine u Kninu, uz državni vrh, okupiti i hrvatske branitelje iz cijele zemlje, koji će svjedočiti još jednom svečanom podizanju hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Inače, ovaj praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti, kasnije je dodan i Dan pobjede, a od 2008. godine i Dan hrvatskih branitelja.