U razdoblju nakon Domovinskog rata ženski džudo sport razvija se do te mjere da su Vinkovci  postali hrvatskom metropolom džudoa. Stasala je nova generacija izvrsnih džudašica kojima na nacionalnoj razini nije bilo premca, ali koje su vrijedne rezultate postizavale i na međunarodnoj sceni. Nekoliko nadarenih generacija dobro educiranih i pripremanih od strane ambicioznih vinkovačkih trenera uglavnom profesora tjelesne i zdravstvene kulture te predsjednika, tajnika i članova upravnih odbora judo kluba doveli su ovaj sport do zvjezdanih visina. Vinkovačke džudašice činile su jezgro nacionalne selekcije, a judo sport Hrvatske imao je Vinkovčanina za zbornika nacionalne ženske vrste koji je sa svojim suradnicima, uglavnom vinkovačkim judo trenerima dao veliki doprinos sportskim uspjesima, organizaciji natjecanja i popularizaciji ovoga sporta ne samo na lokalnoj već i nacionalnoj razini.

O njima poimence biti će riječi na kraju priče o vinkovačkim Amazonkama s Bosuta. U nizu najuspješnijih posebno mjesto imaju Tatjana Starčević Lovrić-Jovanović. Ivana Krajinović Majstorović, Mirjana Bošnjak Kobaš, Blaženka Barić Markota, Ivana Marijanović Kalinić i Irena Artuković Ilijić. Sve su osvajačice brojnih odličja u pojedinačnim i ekipnim natjecanjima i reprezentativke Hrvatske. Ovim zabilješkama o njima želimo podsjetiti vinkovačke ljubitelje sporta, posebno džudoa na njihove rezultate, ali i na njih kao osobe koje su uz sportsku gradile i svoju profesionalnu karijeru i bile posvećene svojoj obitelji i potomstvu. Sportski tisak i navijači dodijelili su im epitet Amazonke s Bosuta.

Njima uz rame niz je drugih koje su također osvajale različita odličja na nacionalnoj i međunarodnoj razini i bile članice nacionalne reprezentacije i šampionske vinkovačke ženske ekipe. U tu skupinu spadaju: Imihana Bedžeti, Andrijana Andrin,  Monika Nikolić, Vlatka Mihajlović, Gabrijela Bartulović, Jasna i Katarina Španić, Josipa Hen, Biljana Birač, Mirela Muženjak, Josipa Artuković, Ivana Markovinović, Ivana Zidar i druge.

Tatjana Starčević Lovrić-Jovanović  (Vinkovci, 1980.g.) spada u red najboljih džudašica Vinkovaca svih vremena. Džudom se počela baviti u Osnovnoj školi I. G. Kovačića na nagovor prof. Ivana Županića u okviru slobodnih aktivnosti. S treniranjem započela je 1989. godine. Prve značajnije rezultate polučila je 1993. g. kao trinaestogodišnja djevojčica. Zapaženije rezultate ostvarila je 1996. godine.

U ekipnim i pojedinačnim državnim natjecanjima osvojila je 30 medalja. Najviše je zlatnih, čak 20, srebrnih je 3, a brončanih 7. Više godina nastupala je za judo reprezentaciju Hrvatske i u nekoliko navrata za vojnu reprezentaciju Hrvatske. Višestruka je prvakinja Hrvatske, 3 puta u ekipnim i isto toliko puta u pojedinačnim natjecanjima. U seniorskim natjecanjima u kategorijama 57 i 61 odnosno 63 kg bila se neprikosnovena prvakinja. Medalje je osvajala na domaćim i međunarodnim natjecanjima sve do 2006. godine, kada je zbog udaje i trudnoće privremeno prekinula karijeru. Dotada već je tri puta bila proglašavana za najbolju sportašicu Vinkovaca i Županije: 1996, 1999. i 2005. godine. 2005. godine  godine dobila je nagradu HJS. Četvrti naslov najbolje sportašice Grada za 2017. godinu zaslužila je osvajanjem brončane medalje u kategoriji do 63 kg. na Prvenstvu Hrvatske koje je održano u Sutinskim vrelima. Za 2017. godinu dobila je nagradu Vukovarsko-srijemske županije i HJS.

Vlasnica je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Uz briljantnu sportsku karijeru koja je s prekidom trajala gotovo 30 godina, tijekom koje je imala dvije teže ozljede, zasnovala je obitelj i na svijet donijela dvije kćeri i tri sina.

Sudjelovala je na brojnim natjecanjima od kojih su najznačajnija prvenstva Europe za juniorke 1996. godine u Monte Carlu, 1997. g. u Ljubljani 1998. g. u Bukureštu i 1999.g. u Rimu gdje se natjecala u pojedinačnim natjecanjima.

Dva puta 1997. i 1998. godine nastupala je na Kupu europskih prvakinja u Parizu u kategoriji do 52 kg. Tu je pobijedila Francuskinju Gireux Sandin jednu od najboljih džudašica svijeta. Uz nju 1988. g. kao članice Judo kluba Cibalae banka Vinkovci na Kupu u Parizu gdje se natjecalo 16 ekipa iz 12 europskih zemalja nastupale su seniorske državne prvakinje Ivana Krajinović i Blaženka Barić, trećeplasirane seniorke Marijana Gilja i Irena Artuković do 57 kg., državna prvakinja Mirjana Bošnjak do 70 kg. te u kategoriji iznad 70 kg. viceprvakinja Hrvatske Ivana Marijanović.

Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima u pojedinačnim i ekipnim natjecanjima. Pobjednica je međunarodnih turnira u Lendavi ( Slovenija), Udinama ( Italija) i Splitu. Na turniru u Lendavi 1998. g. pobijedila je prošlogodišnju prvakinju Europe Slovenku Uršku Žoldir koja je kasnije na OI osvojila zlatnu i brončanu medalju.

Na Europskom vojnom prvenstvu u Belgiji 1999. godine u pojedinačnom natjecanju osvojila je 1. mjesto. Iste godine  na Svjetskom vojnom prvenstvu održanom u Zagrebu  u ekipnom natjecanju osvojila je 3. mjesto, a u pojedinačnom natjecanju bila je peta. Kao članica JK Lika iz Zagreba nastupala je na PE za seniorke 2004. godine. Od 2001. – 2004. g. nije nastupala za džudo klub iz Vinkovaca jer je boravila u Zagrebu.

Na Svjetskom kupu u Pragu održanom 2005. g. u pojedinačnim natjecanjima osvojila je 2. mjesto što je najbolji rezultat kojega je neka džudašica iz Hrvatske ikada postigla. Zbog toga svrstana je u kategoriju vrhunske sportašice Hrvatske. 2006. godine nastupila je na Svjetskim vojnim igrama u Vinkovcima u pojedinačnom natjecanju. 2016. g. na Europskom klupskom natjecanju u Beogradu nastupala je u ekipnom natjecanju i osvojila 5. mjesto. 2017. godine na PE za veterane u ekipnom dijelu natjecanja s ekipom osvojila je 3. mjesto. 2017. g. na Europskom klupskom prvenstvu u Wuppertalu ekipa u kojoj se natjecala osvojila je 3. mjesto. U 38 godini života još uvijek nije prestala s natjecanjima. Žena čiji je život judo nastavit će se baviti trenerskim poslom.

Druga Amazonka s Bosuta, Ivana Krajinović Majstorović (Vinkovci, 1981.g.) judom se počela baviti 1993. god. kad je imala 12 godina. Ljubav prema judu pod utjecajem prof. Ivana Županića kod Ivane rodila se još u osnovnoj školi kada je bila učenica petog razreda  Od 1993. g. kada je započela s treninzima do kraja sportske karijere osvojila je stotinjak medalja na raznim turnirima.

Bila je članica vinkovačke ekipe koja je 1993. g. osvojila prvenstvo Hrvatske. Svoju prvu medalju osvojila je u Puli 1993. u konkurenciji djevojčica. Na kadetskom prvenstvu održanom 1994. g. u Osijeku osvojila je 1. mjesto. 1996. godine natjecala se na turnirima u Münchenu i Rimu. 1996. g. osvojila je prva mjesta u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Prvo mjesto na seniorskom prvenstvu Hrvatske u Jastrebarskom 1997.g.  osvojila je u kategoriji do 56. kg.

Godine 1998. Ivana je bila juniorska i seniorska prvakinja pojedinačno i s ekipom. Zbog postignutih rezultata proglašena je sportašicom grada Vinkovaca i županije Vukovarsko-srijemske za 1998. godinu. Godine 1998. čak šest džudašica vinkovačkog kluba među kojima je bila i Ivana bile su članice džudo reprezentaciji Hrvatske.

Od 30 osvojenih medalja na prvenstvima Hrvatske  najviše je zlatnih, čak 18, dvije su srebrne, a 10 brončanih. Za najuspješniju sportašicu Vinkovaca proglašena je 3 puta, a isto toliko i za najbolju sportašicu Vukovarsko-srijemske županije i to 1998., 2006. i 2008 godine.

Za Hrvatsku judo reprezentaciju prvi put nastupila je 1996. god. s petnaest godina i preko deset godina branila je boje hrvatske nacionalne vrste. Kao članica juniorske reprezentacije Hrvatske nastupala je na  „A“ turnirima, Olimpijadi mladih i raznim međunarodnim turnirima.

Kao seniorka nastupila je dva puta u Kupu prvaka Europe koji se održavao u Parizu 1997. i 1998. g. u ekipnom natjecanju. Na jakom međunarodnom turniru u Udinama 1998. g.  osvojila je 1. mjesto.Za hrvatsku vojnu reprezentaciju nastupala je na Svjetskom vojnom prvenstvu koje je 2006. g. održano u Vinkovcima.

Završila je poljoprivredni fakultet i stekla zvanje inženjera agronomije. U vinkovačkom džudo klubu bila je trenerica od 2004. do 2012. godine. U najznačajnija natjecanja na kojima je sudjelovala spadaju Europsko juniorsko prvenstvo koje je 1996. g. održano u Monte Carlu gdje se natjecala u pojedinačnim natjecanjima. 1997. godine u Lisabonu na EYOF nastupala je također u pojedinačnim natjecanjima. Iste godine natjecala se na EP za juniorke u Ljubljani također u pojedinačnim natjecanjima. Na PE za juniorke natjecala se 1998. g. u Bukureštu. Džudašice Vinkovaca pet puta su osvajali naslov prvakinja Hrvatske, Ivana je sudjelovala u osvajanju svih ekipnih naslova.