Svjetsko prvenstvo u zaprežnim disciplinama, točnije u vožnji dvoprega, održava se svake dvije godine, ove od 11. do 15. rujna u Njemačkom gradu Drebkau. I ne bi to bili posebno zanimljivi podaci da na istom ne nastupa tročlana reprezentacija Hrvatske, dio koje je i član Konjičkog kluba Maestoso Vinkovci David Sušac.

Hrvatskoj reprezentaciji bit će ovo tek četvrti nastup na svjetskim prvenstvima, a Davidu drugi. Pokazatelj je to koliko je teško doći do ovog nivoa, a samim time je i činjenica da će i Vinkovci imati svog predstavnika na ovom natjecanju posebno značajna. David Sušac, 28-godišnjak koji trenutno živi i radi u Dalju, zaprežnim sportom se bavi od svoje 14. godine, a kako kaže, iako njegova obitelj konje uzgaja generacijama, on je prvi koji se počeo baviti tim sportom. Prve korake napravio je u juniorskoj kategoriji koju je 2009. godine napustio kao prvak Hrvatske. Za prve uspjehe u seniorima morao je čekati do 2015. godinu, kada osvaja treće mjesto na prvenstvu Hrvatske, dok slijedeće godine postaje i državni prvak i zaslužuje prvi nastup na prvenstvu svijeta.

“Takvi uspjesi ne dolaze sami od sebe, nego nakon puno godina mukotrpnog treninga i odricanja. Najuspješnija godina za mene bila je prošla, kada sam ponovno osvojio prvenstvo Hrvatske, ali i drugo mjesto na prvenstvu Balkana. Konjički sport je vrlo specifičan, jer uspjesi su u ovom sportu nemogući bez kvalitetnih konja, jako puno pravilnog treninga i podrške obitelji”, objašnjava David.

Ova godina mu je također vrlo uspješna jer sam postao je viceprvak Hrvatske, a nastupio je i na četiri međunarodna turnira, te izborio kvalifikacijsku normu za nastup na svjetskom prvenstvu.

“Već sam nastup na svjetskom prvenstvu je uspjeh sam po sebi jer je jako teško plasirati se među 80ak vozača koliko će ih otprilike nastupiti ove godine. Sam je sebi postavio cilj, a to je da pokuša biti u gornjoj polovici tabele nakon završetka turnira, što neće biti jednostavno, ali svi znamo da će dati sve od sebe kako bi nas učinio ponosnima”, ističe predsjednik kluba Danko Drobnjak.

Inače, u Maestosu uz Davida imaju još nekoliko kvalitetnih natjecatelja pa su tako na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u zaprežnom sportu sudjelovali s tri predstavnika, a na veliku radost i ponos svih u klubu David Sušac u dvopregu i Ivan Nikolić u jednopregu postali su viceprvaci, svaki u svojoj kategoriji.