26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Dječji vrtić ”Bajka” prvi u županiji dobio status Eko vrtića!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Pored 12 osnovnih i srednjih škola koje imaju status Eko škole, Vukovarsko-srijemska županija dobila je i svoj prvi vrtić sa statusom Eko vrtića – dječji vrtić ”Bajku”. Ovaj program u RH uspješno vodi udruga ”Lijepa naša” u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za odgoj i obrazovanje te Zakladom za odgoj i obrazovanje za okoliš koja je međunarodni voditelj i koordinator programa. Jedan od ciljeva na kojima se temelji program rada udruge ”Lijepa naša” je upravo promicanje ekoloških spoznaja, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša.

Tako je danas u prostorima vrtića održana svečanost stjecanja Međunarodnog statusa Eko vrtića i podizanje zelene zastave. Prema uvodnim riječima ravnateljice Ane Zulumović, ovo su tek početci rada eko vrtića koji će svakim danom, mjesecom i godinom napredovati i rasti, baš kao i njihova djeca. ”Poseban dan nam je danas, jer osim što slavimo 6. rođendan stekli smo i status Eko vrtića na Međunarodnoj razini. Do ovoga statusa nije bilo teško doći jer smo primijetili kako se naš svakodnevni rad bazira na ekološkoj tematici i logičan slijed je bio da pristupimo udruzi. Na nama je kakve ćemo aktivnosti provoditi, a bitno je da su vezane za ekologiju – očuvanje okoliša, sortiranje otpada, štednja energije do očuvanja tradicije i običaja”, istaknula je Ana. Dječji vrtić ”Bajka” je nakon prve godine stekao status, a još jednu godinu trebaju obraniti taj status te i dalje nastaviti živjeti ekološki.


Ponos nije krio ni Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika, koji je napomenuo kako mu je posebno drago što je vrtić stekao ovaj status jer se program provodi u čak 59 zemalja, s više od 46 tisuća ustanova koje imaju status Eko škole/vrtića. ”Čestitam svima u vrtiću što imaju taj osjećaj za okoliš, što to prenose na naše najmlađe jer zaštita okoliša je nešto na čemu trebamo najviše raditi, a najbolji rezultati će se postići ako djeca to prihvate od malih nogu. Sigurno da će ovo potaknuti i druge vrtiće u gradu da prihvate ekološki način obrazovanja i način razmišljanja”, rekao je Šokičić.

Da bi se ostvario status Eko škole ili Eko vrtića, potrebno je registrirati se u udruzi ”Lijepa naša” te provesti 7 programskih koraka. Detaljnije o načinu dobivanja statusa objasnila nam je Dobrila Ereš, regionalna koordinatorica za eko škole u županiji, rekavši sljedeće: ”Među tim koracima je zacrtavanje aktivnosti koje će se raditi u vezi zaštite okoliša, u vezi zaštite voda i zaštite otpada. Zatim se te aktivnosti provode, organizira se Eko odbor, Eko patrole učenika ili djece koja obilaze svoje selo ili svoj grad te nastoje nešto poboljšati. Na kraju se stekne status Međunarodne eko škole koji se svake 4 godine obnavlja, pa se dobije srebrni, zlatni ili dijamantni status”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno