Kako navode iz MUP-a RH, Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili su kriminalističko istraživanje vezano za teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine na području zvanom „Leva supoderica“.

Utvrđeno je, navodi se, postojanje osnova sumnje da su četvorica osumnjičenih (1947., 1955., 1957. i 1967.), kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica (odred Leva supoderica), na području tada okupiranog grada Vukovara, od 20. studenog 1991. godine do lipnja 1992. godine, protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara. Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja.

Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, MUP u ovom slučaju neće dati u javnost detalje o zlostavljanju kao niti minimalne podatke o identitetu oštećenih. Detalji zlostavljanja i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH, protiv četvorice osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Sva četvorica kazneno prijavljenih su trenutačno nedostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.

„Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja u veljači 2018. godine podnijela je pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja“, navode iz MUP-a.