Sara Renar je domaća, iznimno cijenjena i nagrađivana glazbenica koju ćemo moći vidjeti u Centru kulture Walkow (H.D.Genschera 23c, Vinkovci) u subotu 19. listopada. Sara Renar je magistrica arhitekture no zvanje je napustila kako bi se u potpunosti mogla posvetiti glazbi. Njezina se glazba stilski može opisati kao ekperimentalna/indie/pop mješavina suptilnih melodija s elektronskim i kazališnim elementima.
Dobitnica je 22. Glazbene nagrade Porin za Najbolju žensku vokalnu izvedbu, za pjesmu “Jesen” 2015. godine. Njezin mini album “Jesen” te je godine bio nominiran i u kategoriji “Najbolji album alternativne glazbe”.
Sara Renar | Foto: Vladimira Spindler | Aquarius promo
Sara je 2013. godine objavila iznimno hvaljeni debi naslovljen “Djeca” (Aquarius) kojega kritika najviše uspoređuje s radovima Alanis Morissette, što je bila i prilično točna konstatacija. Singlovima “U velikom stilu“, “Trebam te” i “Djeca” na prvu je osvojila i publiku i kritiku, nastupila je na mnogobrojnim koncertima diljem Europe a publika željna Sarinog zvuka se pitala što i kako dalje. Ta je neizvjesnost trajala do jeseni 2015. kada objavljuje nevjerojatni, spomenuti ep “Jesen” s fantastično upečatljivom naslovnom pjesmom.

Nakon intrigantnih i autentičnih singlova i spotova “Notturno” i “Dani bez sjena” glazbenica Sara Renar trećim singlom i videospotom “Tišina” (Aquarius Records) najavila je istoimeni studijski album na kojem je ponovno snage udružila s producentima Konradom Mulvajem Konom (nakadašnjim članom Overflowa) i Edijem Cukerićem. “Tišina” je pjesma koja ujedno otvara album, mračna atmosfera i mantrično pulsiranje slušatelja vodi na unutarnje putovanje kroz potpuni kaos do konačnog smirenja. “Dani bez sjena” pjesma je o nemiru, na individualnom i kolektivnom nivou, a tako i o onoj vanjskoj ‘klimi’ koja neminovno oblikuje našu privatnu stvarnost. Pjesma “Laž” fantastični je glazbeni intermezzo u režiji Zdeslava Klarića i Anžea Kristana.
Sara Renar | Foto: Berislava Picek i Duje Klarić
Ako je na prethodnom mini albumu “Jesen” najavila vješto igranje s elektronikom i beskompromisno stvaranje svježeg, začudnog i unikatnog žanra na novom albumu svoje je umijeće dodatno potvrdila u pjesmama “Prije nego umrem” i “Čuvaj svoje pjesme”. “Samo je vjetar” stih je iz središnje pjesme zbirke “Najbolje godine naših života” pjesnika Zvonka Karanovića, još jedna (eksplozivna) lirska minijatura koja prirodno vodi do završnice albuma, pjesama “Notturno”, hommage velikom Tinu Ujeviću, i zaključnoj “Gdje povlačiš crtu”, koja je izvorno nastala kao rezultat suradnje s bendom Plastic Knives.
Sara Renar | Foto: Berislava Picek i Duje Klarić
Prošle godine je objavila još jedan LP naslovljen “Gdje povlačiš crtu? ” (Udruga Tondak) a ove se godine oglasila na ženskom albumu “Femme Nouvelle” s pjesmom “Marija budi oprezna” koju je realizirala u suradnji s Insolate. “Femme Nouvelle” ju je smjestilo u društvu s Mirelom Priselac Remi, Natali Dizdar, Ninom Romić, Anom Opalić, Mary May, Željkom Veverec, Akleom Neon, SUN U i Majom Posavec.
Puno je to razloga, da ne “omanete” u ovu subotu kada Sara Renar stiže u Vinkovce na koncert kojega će održati u novootvorenom Centru kulture Walkow. Početak koncerta planiran je za 21:30 sat a cijena ulaznice je simboličnih 20,00 kn.