Page 10 - Vinkovački list - 16.3.2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 16.3.2018

Autohtona jela

Ajnpren juha
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije objavila je
brošuru “Gastro umjetnost Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica
tekstova je Željka Klemenčić, za recepte se pobrinula Udruga
kuhara Vukovarsko-srijemske županije, a za fotografiju za ajnpren
juhe Sanja Mijac. Prenosimo ih uz jednostavnu poruku: U slast!

Jela na žlicu komplicira. To ne znači da je takva rezance ne treba ni spominjati,
jela lako skuhati. To samo znači to se ovdje podrazumijeva. Slatko
Neka od ovih jela nezamisli- da ona imaju onaj karakteristični varivo od mladog kupusa, kelj
vo su bazična, a opet nepogre- okus koji pamtimo još iz djetinj- “ćušpajz” ili varivo od graha sa
šivo griju dušu stva – okus domaće “jauzne”, kako suhim mesom – to su jela s kojima
ovdje zovu rani ručak. Neka od se ovdje živi, koja nisu otmjena, ali
U narodu ovoga kraja postoji ovih jela nezamislivo su bazična, a često čovjeku donose više zado-
gastronomski termin koji opisuje opet nepogrešivo griju dušu. Pravi voljstva od mnogih raskošnih i
svakodnevnu, jednostavnu i primjer je “ajnpren”, “zafrigana” kompliciranih recepata.
zasitnu hranu koju i u najobič- iliti prežgana juha. Teško je povje-
nijim danima jedemo s osobitim rovati da juha od malo zaprške na
užitkom. To su “jela na žlicu”, masti može biti toliko ukusna. Ali
lokalna inačica comfort fooda, kao i kod svih drugih vrlo jedno-
koja pokrivaju cijelu paletu jela od stavnih jela za pravi okus treba
domaće juhe od kokoši s taranom, ovladati nijansama – treba li slatke
preko svih vrsta povrtnih variva paprike, treba li malo kima, možda
i “ćušpajza”, gustih jela od ukuhati i jedno stučeno jaje, vječna
grahorica koja obično mirišu po su pitanja.
dimljenom mesu, pa do paprikaša
i perkelta. Jela na žlicu su hrana S druge strane, simbol nedjelj-
radnog, umornog čovjeka, ono za nog ručka je bistra juha od domaće
čime žudimo kada nas uhvati mala kokoši, često nesilice koja je
snaga i kada nam se baš nimalo ne završila svoj radni vijek. Domaće

Ajnpren juha Priprema Juhu vratiti na štednjak, po potrebi začiniti
solju i mljevenim paprom. Dodati ocat,
(juha od zaprške brašna s prženim kruhom) Od masnoće i brašna pripremiti svijetložutu pustiti da prokuha pa umiješati razmućena
zapršku, umiješati sitno sjeckani crveni luk, jaja. Tijekom posluživanja u juhu staviti
Normativ za 10 osoba svijetli temeljac-bistra juha 2,00 l miješajući propržiti pa dodati sitno sjeckani pržene kockice kruha i posipati sitno
masnoća 0,01 kg češnjak, začinsku slatku papriku ( paziti da sjeckanim peršin listom.
(biljno ulje, maslac, margarin, mast) začinska slatka paprika 0,015 l ne pregori ) i zaliti mlakom bistrom juhom. Juhu možemo pripremiti i bez razmućenih
brašno 0,02 kg Dobro pjenjačom izmiješati i prokuhati, jaja, a što se tiče masnoće, uporabiti prema
sitno sjeckani crveni luk 0,15 kg ocat nastaviti lagano kuhati 30 min, zatim juhu namjeni.
sitno sjeckani češnjak 0,15 kg 3-5 po potrebi procijediti.
0,05 kg sol i papar po ukusu 0,015 kg
0,02 kg 0,20 kg
umućena jaja

komsitno sjeckan peršin list

pržene kockice kruha ili slično
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15